Hlavní navigace

Měl být bičem na operátory, do rady ČTÚ se ale kvůli Kalouskovi nedostane

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes mělo dojít ke jmenování pátého člena rady Českého telekomunikačního úřadu. Na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby se jím měl stát právník Robert Pelikán, který se zaměřuje na hospodářskou soutěž. Měl tak být pomyslným bičem na české operátory, které veřejnost a v poslední době i ČTÚ vytýká oligopolní chování. Už dříve se do rady dostal novinář Ondřej Malý, který operátory i ČTÚ mediálně kritizoval, teď měla přijít osoba, která by pomohla úřadu při kontrole operátorů z právního hlediska.

Robert PelikánJUDr. Robert Pelikán Ph.D., foto: iDnes

ČTK píše, že vláda nového člena, který by nahradil Zdeňka Švrčka po pětiletém mandátu, dnes nejmenovala. Ministr Kuba to potvrdil s tím, že za Pelikánem stojí, ale musí respektovat většinový názor vlády. Server Česká pozice přišel s informací, že za nejmenováním stojí ministr financí Miroslav Kalousek, který zbylé členy vlády upozornil na blog, který Pelikán provozuje na iDnes.cz (robertpelikan.blog.idnes.cz). Na něm totiž otevřeně kritizuje vládu, především Kalouska a premiéra Petra Nečase.

Pokud by se potvrdilo, že se Pelikán do rady opravdu nedostal kvůli svému blogu, hodilo by to na vládu další nehezký stín. Její pravomocí je udělat si „bezpečnostní prověrku“ každého, komu svěří zodpovědnou funkci. Ale role v regulačním úřadu je nepolitická a přesvědčení nebo názory jejích členů by neměly být důvodem k (ne)jmenování. O tom musí rozhodnout především schopnosti. A poslední roky ČTÚ sám ukazuje, že je neschopný.

CS24

Zdroj: ČTK, Česká pozice