Hlavní navigace

Měsíčně stáhneme v průměru 12 GB dat

28. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každá domácnost, která disponuje dnes již běžně dostupným širokopásmovým internetovým připojením, příjme a odešle měsíčně v průměru 11,4 GB dat. Vyplývá to ze studie, kterou realizovala společnost Cisco mezi dvaceti největšími celosvětovými poskytovately internetového připojení. Ze získaných údajů vyplývá, že množství dat vytvořených jedinou domácností během jednoho dne představuje stejný objem, jako například stažení 3 000 textových e-mailů, 100 hudebních souborů MP3 nebo 360 elektronických knih bez obrázků.

„V dnešní době představuje internet a IP sítě základ veškeré celosvětové komunikace a fakt, že uživatelé využívají těchto služeb čím dál více, je základním pohonem dalšího růstu internetu," uvedl Suraj Shetty ze společnosti Cisco.

Z celkového množství  dat vytvořených jednou domácností během jednoho měsíce představují více než třetinu, tedy okolo 4,3 GB, vizuální síťové aplikace, jako jsou videa, sociální sítě nebo různé nástroje pro spolupráci na dálku. Denní průměr takto vytvořených aplikací odpovídá přibližně jedné hodině internetového videa (nebo zhruba dvaceti krátkým videí) puštěného, vloženého či shlédnutého jako součást videokomunikace.

Studie se zabývala také časovým rozpětím, kdy je internet v domácnostech využíván nejvíce. Takzvaná internetová špička trvá přibližně od 21 hodiny večerní do 1 hodiny ranní, což je o dvě hodiny později, než kdy obvykle začíná a končí špička při sledování televize.

Zdroj: Cisco Systems

Byl pro vás článek přínosný?