Hlavní navigace

MetroScope: nový tester sítí

19. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový přenosný testovací přístroj MetroScope podle tiskové zprávy (jež bude nadále ve zkrácené podobě citována) ušetří čas a peníze poskytovatelům služeb, kteří zavádějí či provozují přenosové služby na bázi Ethernetu. Unikátní přístroj a přitom levný gigabitový LinkReflector umožňuje testovat stylem end-to-end podle RFC 2544, měřit rozptyl zpoždění a provádět BERT (Bit Error Rate Test) bez nutnosti mít na druhé straně linky další testovací zařízení MetroScope.

Fluke Networks jako první na trhu nabízí v testeru MetroScope levné řešení, které umožňuje poskytovatelům služeb provést kompletní testování SLA (Service Level Agreement) z jednoho konce linky na druhý. Díky tomu se nabízí několik způsobů, jak testování provést. Buď mohou nechat LinkReflectory u zákazníka, takže jsou vždy připraveny k testování, anebo jimi vybavit techniky a MetroScope používat jako centrální tester. Kromě kvalifikačního testování linek nabízí MetroScope také rozsáhlou diagnostiku problémů linky.

MMF24

Výhodou přístroje je skriptování, díky němuž si poskytovatel služeb snadno vytvoří vlastní sestavy testů odpovídající jeho SLA. MetroScope také podporuje testování podle standardů, například podle RFC 2544 (ztráta paketů, propustnost, zpoždění a zotavení). Tester nabízí měření rozptylu zpoždění paketů s přesností na mikrosekundy. Samozřejmostí je vytváření vlastních závěrečných zpráv.

Klepnětě pro originální velikost, na níž jsou patrné i detaily na displeji

K integrovaným nástrojům patří také testování schopnosti aplikačního portu reagovat na podněty služeb, jako například e-mail nebo DNS. TCP trace route zase dokáže přesně identifikovat bod výkonové ztráty na cestě. MetroScope rovněž umí u VLAN rychle a spolehlivě najít chyby v konfiguraci switchů a ostatních zařízení v síti a identifikovat podezřelý provoz. Slouží také k odhalení uživatelů, kteří síť nejvíce zatěžují.

Novinka umožňuje kompletní testování fyzické vrstvy jak pro metalické kabely, tak pro optická vlákna. Měření optických vláken monitoruje optický vstupní a výstupní výkon, teplotu, stabilizační proud laseru a napájecí napětí. Na metalických kabelech nabízí test fyzické vrstvy kontrolu zapojení vodičů, digitální a analogové tónování a s využitím TDR lokalizuje chyby v kabelu.

Pro zjednodušení práce techniků obsahuje MetroScope internetový prohlížeč, emulátor terminálu, telnet a FTP klienta. Tester lze také ovládat vzdáleně přes webový prohlížeč. Díky tomu mohou technici složitější problémy okamžitě konzultovat s odborníky na dálku. Tím nejen ušetří poskytovatelé služeb za jejich cestu, ale zároveň zákazníkům nabídnou rychlejší nalezení a opravení chyby v síti.

Více najdete na této stránce.

Zdroj: NextLAN

Autor článku