Hlavní navigace

MetroTwit: na Twitter po „microsofťácku“

9. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

O Twitteru toho bylo již napsáno mnoho. Z oblasti aplikací, které nahrazují ne zcela komfortní webové rozhraní Twitteru, jste se mohli setkat s jednoduchými kompaktními klienty pohodlně umístitelnými do nenápadného pruhu na straně obrazovky (TweetZ) nebo komplexnějšími vícesloupcovými aplikacemi (TweetDeck). Šikovný přístup umožňují i např. komunikační agregátory (viz např. Trillian). MetroTwit je ale se svou pružností strčí všechny do kapsy, protože bude vždycky přesně takový, jaký ho potřebujete mít.

Buďte stále v obraze

Twitter Manager MetroTwit najdete na stránce MetroTwit.com. V rámci instalace budete dotázáni, zda chcete aplikaci propojit s vaším existujícím účtem – po přesměrování na webovou stránku s vaším profilem klikněte na modré tlačítko Allow a přidělený PIN zkopírujte do přihlašovacího okna MetroTwitu.

Co vás patrně ihned po spuštění praští do očí, je čistý a účelový vzhled (postavený na platformě .NET 4.0). Veškerou funkcionalitu najdete prakticky v šesti tlačítkách v dolní části okna, přímo uprostřed mezi nimi se pak nachází textové pole pro vkládání vlastních tweetů.

Sledované feedy najdete v základním zobrazení ve sloupci s hlavičkou Friends, dále je pak můžete agregovat nejrůznějšími filtry typu seznamů (Lists), odpovědí (Replies), uživatelů (Users), přímých zpráv (Direct Messages) a řadou dalších.

Ovládací rozhraní je postaveno tak, že nabyté funkcemi jsou přímo samotné zprávy. Kliknutím na hlavičku tweetu (resp. název sledovaného uživatele) otevřete sledovaný profil, čímž snadno abstrahujete zprávy od z zdroje. Kliknutím na připínáček v pravém horním rohu profilu jej pak „přišpendlíte“ do samostatného sloupce.

Tímto způsobem můžete otevřít prakticky neomezené množství sloupců a to především z toho důvodu, že MetroTwit podporuje neomezené scrollování. Majitelé dvou monitorů nebo jednoho opravdu velkého se tedy mohou právě teď zaradovat – při využití patřičné plochy se aplikace může proměnit v opravdové informační centrum.

Agregujte, filtrujte nebo se nenechte rušit

K přidávání/odebírání sloupců slouží tlačítko se symbolem plus v levé dolní části okna. Na výběr máte kromě standardních Mentions, Direct Messages, oblíbených nebo veřejných tweetů i např. integrované vyhledávání. Snadno tak účelově vytvoříte seznamy tematicky provázaných zpráv, které pak kdykoliv přestanete sledovat kliknutím na křížek vpravo nahoře u každého sloupce. Požadované heslo vyhledáte v kontextové nabídce tlačítka se symbolem plus přes Search Twitter a položku New… nebo kliknutím na tlačítko se symbolem lupy. Feedy vytříděné podle seznamů zobrazíte kliknutím na druhé tlačítko zleva, tj. tlačítko Lists.

Třetím tlačítkem zleva provede obnovení, tj. znovunačtení všech sledovaných feedů. To jinak probíhá automaticky v časovém intervalu nastavitelném v Settings (v okně uprostřed nahoře) > Services pomocí pohyblivého jezdce mezi Less updates (jednou za 150 sekund) a More updates (až každých 25 sekund).

Notifikace o nových tweetech si můžete nechat posílat do systémové lišty – které zprávy zahrnout a které z upozornění vynechat zvolíte v nastavení pod heslem Alerts & sounds, případně zde můžete změnit i interval náhledu zprávy nebo pozici, z níž na vás upozornění vyskočí. Číslo na ikoně MetroTwitu v taskbaru vás pak informuje o počtu dosud nepřečtených tweetů.

Témata vzhledu a několik triků závěrem

Grafickou podobu elegantního rozhraní svému vkusu přizpůsobíte v nastavení v agendě Display. Kromě volby mezi černobílým a bíločerným stylem (černý text na bílém pozadí nebo obráceně) a případným zvolením barvy si zde ještě můžete všimnout možnosti automatického doplňování textu (username a hashtagů) a kontroly pravopisu (spellchecking) – ta je pro vás samozřejmě relevantní jen, pokud tweetujete v angličtině.

MMF24

Při vkládání vlastních zpráv s výhodou využijete možnosti vystavit obrázek metodou drag-and-drop (tj. přetažením obrázku myší např. z Průzkumníku). Podporována je i tzv. služba TwitLonger, která umožňuje posílat texty delší 140 znaků - i když, dle slov autorů, jde tento princip proti samotné filozofii Twitteru a uživatelé by se proto měli na vlastní odpovědnost zdržet jejího častého používání.