Hlavní navigace

Mezi výrobci desek hrozí patentové spory. Asus se má soudit kvůli OC Socketu

18. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Soudní spory mezi výrobci telefonů poslední dobou poněkud utichly. Patentové války se ale přelily do dalších oblastí. Nedávno se do soudů pustila Nvidia, když obvinila z porušení patentů na technologie GPU Qualcomm a Samsung. Navíc se ale údajně schyluje také k patentovým sporům mezi výrobci základních desek. Podle tchajwanského webu DigiTimes se totiž Asus chystá obvinit některé své konkurenty, že mu kopírují patentované technologie.

Předmětem sporů bude prý speciálně upravená procesorová patice pro procesory Haswell-E, kterou Asus používá na svých deskách, nazvaná OC Socket. Tento zlepšovák si Asus nechal patentovat (lépe řečeno má pro něj zatím patentovou přihlášku), aby tuto exkluzivní úpravu nemohla převzít konkurence. Podle DigiTimes se ale Asus nějakým způsobem domákl, že podobnou technologii hodlají jeho konkurenti přesto nasadit. Aby tomu zamezil, chce Asus podle DigiTimes tyto své kolegy pohnat k soudu za porušování patentů. Zda bude předmětem sporu jen OC socket, nebo zda Asus při té příležitosti vytáhne i další patenty (jak už to chodívá), zdroj neuvádí.

OC Socket, modifikovaná patice LGA 2011 od Asusu
OC Socket, modifikovaná patice LGA 2011-3 od Asusu

OC Socket je modifikace, kterou Asus nabízí na některých highendových deskách platformy X99. Spočívá v tom, že do LGA 2011-3 přidává piny navíc, které Intel nezahrnul do referenční patice, pro které ale existují korespondující kontakty na spodku CPU. Tyto piny navíc využívá Asus k posílení napájení, takže s OC Socketem údajně můžete dosáhnout lepšího a stabilnějšího přetaktování. Podle Asusu dávají tyto „tajné“ kontakty přístup k jemnějšímu monitorování a regulaci napětí, než lze dosáhnout, pokud by se deska spoléhala jen na standardní integrované regulátory procesoru.

OC Socket. Piny navíc v patici mají umožňovat stabilnější napájení a přetaktování Haswellu-E

OC Socket. Piny navíc v patici mají umožňovat stabilnější napájení a přetaktování Haswellu-E
Piny navíc v patici mají umožňovat stabilnější napájení a přetaktování Haswellu-E

Podle DigiTimes nabyl Asus podezření, že ono okopírování modifikované patice nevzešlo jen tak. Konkurenti zřejmě nemuseli s vývojem čekat na samo vydání desek s OC Socketem, nýbrž o nich měli informace již předem. Asus zřejmě podezřívá některé ze svých subdodavatelů, že mohli konkurenčním výrobcům desek vynést utajované plány technologie před vydáním.

 

KL24

Na trhu základních desek panuje značná konkurence, což může pochopitelně být také motivací k soudním sporům. Asus podle dalších informací údajně přistoupil i desek (alespoň na čínském trhu), aby si podržel svůj tržní podíl. Firma v prvním pololetí letoška celosvětově prodala 10,4 milionu základních desek, za celý rok 2014 by ovšem ráda udala až 22,1 milionu kusů.

Zdroje: DigiTimes (1, 2), Asus

Byl pro vás článek přínosný?