Hlavní navigace

MF Dnes: Zdeněk Bakala údajně jedná o koupi Centrum Holdings

14. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle informací MF Dnes má Zdeněk Bakala jednat s americkým investičním fondem Warburg Pincus jednat o možném odkoupení společnosti Centrum Holdings. Ta je na prodej od loňského roku, Američané se chtějí zbavit ztrátového byznysu, za Centrum Holdings by mohli vyinkasovat okolo dvou miliard korun. Dle dřívějších zpráv projevil zájem například bývalý vlastník Centra Ondřej Tomek či vydavatelství Ringier Axel Springer. Vážně se mluvilo i o Andreji Babišovi.

 

KL24

Zdeněk Bakala vlastní společnost Karbon Invest, která ovládá Ostravsko-karvinské doly a Českomoravské doly. V roce 2006 vstoupil i na mediální trh, když získal podíl v časopisu Respekt. Dva roky nato koupil majoritní podíl ve vydavatelství Economia, která kromě Respektu vydává například Hospodářské noviny. Před pár měsíci se Bakala stal i šéfem představenstva Economie.

Nová akvizice by mohla výrazně pomoci Bakalovi ovládnout větší část tuzemského internetu. Skupina Centrum Holdings (Centrum.cz, Atlas.cz, Aktuálně.cz…) je co do návštěvnosti (3,5 milionu měsíčně) čtvrtou největší v zemi hned po Seznamu, Mafře (iDnes. Lidovky…) a agentuře Ad Active, která zastupuje například Peníze.cz nebo ČSFD.cz. Economia je s 1,2 milionu unikátních návštěvníků až 18. v pořadí. Spojení Economie a CH by vznikla po Seznamu druhá největší mediální skupina. Žádná ze stran ale pochopitelně nechtěla zprávu komentovat.

Byl pro vás článek přínosný?