Hlavní navigace

MFČR spustilo černou listinu hazardních webů. Zatím není co cenzurovat

12. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prvního ledna vstoupila v platnost novela zákona o hazardních hrách, která přinesla kontroverzní cenzuru úředníkem označených webů, jež pak musí poskytovatelé připojení na své náklady blokovat. Na webu ministerstva financí již je vyvěšen Seznam nepovolených internetových her.

Seznam nepovolených internetových her
Seznam nepovolených internetových her

Zatím neobsahuje žádnou položku, protože MFČR ještě s žádným subjektem neukončilo správní řízení. Vzhled stránky s listovacími tlačítky ale napovídá, že adresy k blokování zde budou vydávány formou běžného textu nebo tabulky, což jsou pro automatizaci hůře zpracovatelné formáty. Jestli bude k dispozici i strojově čitelný CSV, JSON, XML nebo něco podobného, zatím není jasné.

Zatím totiž ani není jasné, jakým způsobem se nepovolený hazard bude blokovat, ministerstvo k tomu nedalo žádné pokyny. Peeringové centrum NIX.cz v prosinci uspořádalo průzkum, kterého se zúčastnilo 26 operátorů. Jak se k blokaci postaví?

Většina poskytovatelů plánuje blokovat na úrovni lokálního DNS (38 %), často v kombinaci s blokováním IP adresy (32 %). Od zvolené metody blokování a velikosti ISP se pak odvíjí i celkové náklady. Ty v případě zákona o hazardních hrách odhaduje 27 % z oslovených ISP v rozmezí 100 až 500 000 korun. V případě menších členů sdružení (lokální ISP) se tato částka pohybuje do 10 000 korun (také 27 %). Měsíční náklady spojené s blokování webům pak čeští ISP vyčíslili nejčastěji v rozmezí 10 až 50 000 korun (velcí poskytovatelé připojení k Internetu, 35 % odpovědí) a 1 000 až 5 000 Kč (lokální ISP, také 35 % odpovědí),“ píše NIX.

Zatímco u zvolené technologie mají ISP celkem jasno (92 % poskytovatelů), v případě dotazu na nepovolenou internetovou stránku stále ISP neví, jakou informaci mají koncovým uživatelům zobrazovat. S tímto faktem úzce souvisí i skutečnost, že 95 % ISP považuje dosavadní komunikaci ohledně zákona o hazardních hrách ze strany Ministerstva financí za nedostatečnou,“ dodává.

KL24

Čtěte také:

via Ondřej Caletka

Byl pro vás článek přínosný?