Hlavní navigace

Micron připravuje GDDR6? Nikoliv, jedná se o GDDR5X a tak to i zůstane

15. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Web Fudzilla , který proslul ověřenými zprávami o papírových dracích, přinesl další spekulaci, která podle všech indicií míchá ověřené zprávy s čirými fabulacemi. Micron vyvíjí paměti GDDR6 pro příští generaci grafických karet – tak by mohla ve stručnosti znít zpráva, kterou se veřejnosti snažila Fudzilla předat. Jenže, má to několik háků.

Micron
Zdroj: Reuters

Jednak i samotný časový rámec je podezřelý, jelikož jsme dosud o GDDR6 neslyšeli ani v šelestu listoví, bylo by zvláštní, že by se zčistajasna objevila zhruba půlroku před svým reálným nasazením. Vývojový cyklus křemíkových součástek se počítá v řádech měsíců, a tudíž musí mít výrobci poněkud včasně k dispozici funkční vzorky komponentů, s nimiž hodlají čipy párovat, aby podle nich mohli uzpůsobit návrh, a to především, jedná-li se o zcela nový typ komponentu.

Navíc, aby se mohly paměti jmenovat GDDR6, musel by být tento standard schválený a jasně definovaný konsorciem JEDEC. Jejich stránky o GDDR6 mlčí, zato tam však naleznete dokument potvrzující standard GDDR5X. A ostatně jak se zdá, nejspíš bude tyto paměti využívat Nvidia i konkurenční AMD .

GDDR5X oproti GDDR5 přinesou u 4Gb čipů zhruba dvojnásobnou propustnost 10–14 Gb/s oproti 7 Gb/s. Navíc s postupným vývojem se počítá s propustností až 16 Gb/s. Označení GDDR5X je také logickým z důvodu, jakým je dosaženo vyšší propustnosti. Paměť jako taková se fyzicky téměř nezmění, dojde pouze ke změně tzv. prefetch. Podrobnější informace naleznete v  novince Jana Olšana.

MMF24

Na lep se chytil kupříkladu také web WCCFTech, kterému se posléze ozvali zástupci Micronu s tím, že dementovali zprávu o vývoji pamětí GDDR6 a potvrdili, že se skutečně jedná o JEDECem potvrzený standard GDRR5X. Cílem standardu je zvednout výkon grafických pamětí bez nutnosti drastických zásahu do současné architektury.

„Update: Micron contacted us shortly after this article was published and has debunked the GDDR6 story. Looks like Fudzilla got this one wrong. The company is only working on GDDR5X which  is intended to provide significant performance improvements to designs that are currently using GDDR5, therefore giving system designers the option of delivering enhanced performance without dramatically altering current architectures.“ WCCFTech