Hlavní navigace

Micron urovnal spory s Rambusem, zaplatí mu dohromady 280 milionů dolarů

10. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Rambus se proslavila především žalováním výrobců různé výpočetní techniky, letos si ale připsala dvě významná vítězství mimo soudní síň. Mezi její patentové vazaly se zařadili výrobci paměťových čipů Micron a SK Hynix, na nichž se ještě v roce 2011 snažil vysoudit bezmála dvanáct miliard amerických dolarů za údajné torpédování standardu RDRAM. Tento spor Rambus prohrál, další se ale stále vlekly; ten s Hynixem dokonce od roku 2000. Vyrovnání s Hynixem bylo dohodnuto už v červnu a je účinné od září, dohoda s Micronem byla oznámena nyní.

Smlouva je nastavena tak, že Micron bude každý kvartál platit „až“ 10 milionů amerických dolarů a maximálně 40 milionů během libovolných dvanácti měsíců. Nevíme, podle jakého klíče se licenční poplatky vypočítávají, pokud by ale Rambus požadoval maximální částku, Micron zaplatí celkem 280 milionů dolarů během sedmi let a pak bude mít možnost platnost smlouvy prodloužit. K podobné dohodě dospěl Rambus i s Hynixem, ten má smlouvu na pět let a 12 milionů dolarů za kvartál a její součástí je smazání vzájemných pohledávek. Hynix měl podle verdiktu soudu platit Rambusu 397 milionů dolarů za porušení patentů, Rambus zase dlužil 250 milionů za ničení důkazů.

Zpět ale k Micronu a k tomu, co si za oněch 280 milionů dolarů kupuje. Za prvé je to zastavení jakýchkoliv probíhajících soudních sporů ohledně patentů nebo zneužívání dominantního postavení na trhu, které se týká jak Micronu, tak nedávno odkoupené Elpidy. A samozřejmě i Rambusu, neboť právě on byl v minulosti žalován (Micronem, Hynixem a Nanyou) za monopolní praktiky a podvodné jednání (soud ale vyhrál). Za druhé Micron získává právo používat jakékoliv patenty Rambusu související s paměťovými čipy, z nichž na některé bude mít předplacenou licenci i po vypršení sedmileté lhůty.

KL24

 

Zdroj: Rambus, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?