Hlavní navigace

Micron uvede paměti GDDR6 začátkem roku. Začne na 14 GHz, 16GHz čipy až v roce 2019

8. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Micron

V loňském roce byl velkým překvapením nečekaně rychlý nástup grafických pamětí GDDR5X od Micronu (kterého využila Nvidia s grafikami Pascal). Vypadá to, že příští rok by podobně rychle – rozhodně rychleji, než tomu typicky bývalo v minulosti – mohly přijít paměti GDDR6. Ty budou přímým pokračovatelem technologie GDDR5, zatímco GDDR5X je spíše postranní větví. Jejich výrobce Micron nyní oznámil, že se pouští i do GDDR6, které by měl v horizontu pouhých měsíců vypustit na trh. Příští rok by už tedy mohl být ve znamení této technologie.

Podle blogu, který firma uveřejnila, by Micron měl mít první čipy GDDR6 vyrobené již brzy. To zřejmě budou ještě jen vzorky, ovšem sériová výroba by na sebe údajně neměla nechat dlouho čekat. Má započít už někdy začátkem roku 2018, po čemž by se teoreticky mohla na trhu objevit nějaká grafická karta s těmito pamětmi. Vývoj prý momentálně běží podle plánu a avizovaný termín by měl být dodržen, i díky tomu, že Micron využívá zkušenosti s částečně obdobnými pamětmi GDDR5X.

16GHz paměťové čipy GDDR6 od Hynixu Paměťové čipy GDDR6 od Hynixu

Na jaké frekvenci GDDR6 poběží?

Micron stejně jako Hynix uvádí, že předpokládané rozpětí frekvencí pro paměti GDDR6 dosáhne až 16,0 GHz efektivně. S takovou efektivní frekvencí přenosu by grafika s jen 256bitovou sběrnicí měla stejnou propustnost (512 GB/s), jakou dosáhlo GPU Fiji s HBM nebo Vega 10 s HBM2. Není ale přímo řečeno, jak rychle budou takto rychlé čipy k dispozici, v prvním sledu mohou být k mání ještě jen pomalejší stupně.

Podle grafu škálování publikovaného Micronem se zdá, že na příští rok se zatím plánuje frekvence jen 14,0 GHz, přičemž podle tabulky parametrů by asi také měly existovat 12,0GHz čipy. Nicméně během roku 2019 už by se možná měly objevit i čipy komunikující na efektivní frekvenci 16,0 GHz, což je asi zatím maximum, s čím specifikace konzorcia JEDEC počítá. Jak ale ukázala třeba paměť DDR3, technologie může nakonec vyškálovat i výš.

KL24

Předpokládaný vývoj rychlosti pamětí GDDR5 dle Micronu Předpokládaný vývoj rychlosti pamětí GDDR5 dle Micronu

Podobné rychlosti jako GDDR6 by možná mohla být dostupné i pro GDDR5X, část čipů se totiž údajně daří přetaktované provozovat až právě na 16,0 GHz. Micron by proto pravděpodobně v budoucnosti mohl uvést tyto paměti na oficiálních taktech například 14,0 GHz. Pokud tedy po nich ještě bude poptávka i v době, co se v nabídce objeví GDDR6.

Parametry pamětí GDDR5X a GDDR6 (Zdroj: Micron) Parametry pamětí GDDR5X a GDDR6 (Zdroj: Micron)

Obě technologie se poměrně výrazně překrývají. Podle tabulky, kterou Micron poskytl, například počítají se stejnými napájecími napětími a navržené jsou na stejné rychlosti. Nicméně GDDR6 používá odlišené pouzdro (180 kontaktů místo 190, 14×12 mm) a výrazná změna je v přístupu. Zatímco celková datová šířka je stále 32 bitů, rozhraní GDDR6 bylo rozděleno na dva kanály po 16bitech. Oba standardy podporují režim „clamshell“ se dvěma čipy na každém kanálu, v takovém případě má každý kanál GDDR6 jen 8 bitů. Z tabulky také vyplývá, že Micron by měl paměti GDDR6 nabízet i v kapacitě 2 GB (16 Gb) na čip, takže grafiky budou moci nést se stejnou sběrnicí dvojnásobek paměti. GPU s 384bitovou sběrnicí například bude moci s 24 osazenými čipy (zapojení clamshell) nést až 48 GB RAM.

Byl pro vás článek přínosný?