Hlavní navigace

Micron vydává SSD M600, disky se dynamicky přepínají mezi režimem MLC a SLC

17. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Micron je – také díky tomu, že si sám vyrábí paměť NAND – jedním z hlavních výrobců SSD. Přímo pod značkou Micron dodává disky (či paměti) OEM výrobcům sestav, ovšem běžně v obchodech tato SSD naleznete pod značkou Crucial. Nyní Micron uvádí novou řadu disků M600, která bude určena (alespoň zprvu) jen pro trh OEM a pod značkou Crucial se neobjeví. To je ale škoda, protože půjde o velmi zajímavé SSD.

Řada M600 má představovat výkonnější zařízení, než jsou disky M500 a M550. Založena je ale – možná paradoxně – na stejném základě, jako levné disky MX100 – na 16nm čipech typu MLC o kapacitě 128Gb. Jako řadič je pak jako obvykle použit čip od Marvellu, a sice typ 88SS9189. Disky M600 by ale přes podobný hardware měly nabídnout mnohem lepší výkon než MX100, a to hlavně díky technologii Dynamic Write Acceleration.

SSD Micron M600
SSD Micron M600

Možná už tušíte, že půjde o něco podobného jako SLC buffery, kterými vylepšují rychlost zápisu Samsung (840 Evo) či SanDisk (SSD Ultra II). Micron skutečně u SSD M600 využívá k zrychlení zápisu záznam v režimu SLC (tzn. že do jedné buňky se místo dvou bitů zaznamená jen jeden, takže buňka má větší toleranci pro chybu a záznam lze provést rychleji) místo běžného pracovního režimu MLC. Technologie Dynamic Write Acceleration je ale pokročilejší. Disky nemají pevně vyhrazený prostor, který by běžel v režimu SLC. Místo toho mohou volně přepínat mezi záznamem SLC a MLC u celé dostupné kapacity. To znamená, že výhodu rychlého zápisu je možné využít při mnohem déle trvající zátěži, než kolik by umožnila SLC cache s omezenou vyhrazenou velikostí.

Kapacitu provozovanou v režimu SLC si disk určuje automaticky a záleží na tom, kolik máte volného místa – na prázdném disku tedy bude k dispozici téměř celý prostor. Při zaplnění objem prostoru s rychlým zápisem klesne na minimální úroveň, ta však má pořád být srovnatelná či vyšší než u vyhrazených SLC bufferů v konkurenčních SSD. Buňky nacházející se v režimu SLC mají sice sníženou kapacitu, firmware disku však toto automaticky řeší a uživatel stále vidí jen plnou nominální velikost. Data dříve uložená v módu SLC by měl převádět do MLC během nečinnosti, čímž se „vyplýtvaná“ kapacita obnoví.

Prostor dostupný pro zápis v režimu SLC automaticky škáluje s volnou kapacitou
Prostor dostupný pro zápis v režimu SLC automaticky škáluje s volnou kapacitou

Microny M600 budou k dispozici v kapacitách 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. Technologie Dynamic Write Accelaration bude výkon zvedat u menších modelů, 512GB a 1TB model formátu 2,5" ji naopak nemají. A to proto, že díky použití více čipů mohou dosáhnout dostatečně vysokého výkonu i v režimu MLC, prostě využitím paralelního zápisu. Zápis SLC by měl také zvyšovat přepisovací výdrž disků; zatímco u řady M550 Micron garantuje 72 TB zápisů, u M600 garance začíná na 100 TB pro 128GB model, ovšem vyšší verze nabídnou víc: 256GB disk 200 TB, 512GB pak 300 TB, a na nejvyšší model s kapacitou 1 TB dává Micron záruku na 400 TB přepisů (ovšem v reálu bude životnost asi mnohem delší, tato čísla bývají značně podhodnocená).

 

Výkonnostní charakteristiky můžete vidět v tabulce přímo od výrobce. Od 256GB modelu mají disky dávat 100 000 IOPS v náhodném čtení a 88 000 IOPS při zápise. Sekvenční čtení a zápis pak dosahují rychlosti 510 MB/s, respektive 560 MB/s. Ani nejmenší 128GB model na tom není o moc hůř – zpomalený má jen sekvenční zápis (400 MB/s) a náhodné čtení (90 000 IOPS).

SSD Micron M600, parametry jednotlivých modelů
SSD Micron M600, parametry jednotlivých modelů

KL24

Kromě klasických 2,5" disků bude Micron nabízet také varianty SSD M600 v mobilních provedeních mSATA a M.2 (ty budou existovat ve dvou verzích – modulech o délce 60 mm a 80 mm). Kartičkové verze ovšem nebudou k dispozici v kapacitě 1 TB, ta bude vyhrazena jen pro klasické diskové provedení. Disky už jsou ve výrobě a firma je už posílá odběratelům, takže bychom se s nimi časem měli začít potkávat v noteboocích či sestavách. Doufejme, že se poté nějaká odvozená SSD s technologií Dynamic Write Acceleration objeví i v běžně dostupné nabídce značky Crucial.

Zdroje: PC Perspective, AnandTech, Micron

Byl pro vás článek přínosný?