Hlavní navigace

Microsoft a Nokia uzavřeli strategickou dohodu

13. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na základě dohody, kterou obě společnosti tento týden podepsaly, budou spolupracovat na vývoji mobilní verze kancelářského balíku Office Mobile. Aplikace jako Word, Excel či PowerPoint by tak měly fungovat na mobilních telefonech, které využívají operační systém Symbian. Uživatelé tak budou moci snadno pracovat na svých dokumentech kdekoliv na světě a vzájemně je sdílet.

Spolupráce by se měla týkat také propojení dalších podnikových aplikací z dílny Microsoftu (SharePoint, Office Communicator Mobile) s chytrými telefony. Ze strany Microsoftu je to přitom vůbec poprvé, kdy umožní svým aplikacím běh na jiném systému kromě Windows Mobile. Uzavřená dohoda je pro obě společnosti jedinečná také svým rozsahem.

Hlavním cílem spolupráce je především snaha lépe konkurovat zařízením BlackBerry společnosti Research in Motion (RIM). Ta jsou populární především v Severní Americe a Nokii se tady dlouhodobě nedaří prosadit.  V celosvětovém měřítku si však největší výrobce mobilních telefonů drží úctyhodný náskok, chytré telefony Nokia mají mezi zákazníky podíl 45 procent, zařízení RIM pak necelých 19 procent.

Aliance Microsoftu a Nokie je odpovědí také na snahy společnosti Google na trhu s bezplatným softwarem a je mimo jiné reakcí na úspěch telefonů iPhone od konkurenta Apple. Spolupráce na návrzích a vývoji by měla podle vyjádření zástupců společností začít bezprostředně.

CS24

Nokia byla dlouhá léta jedním z hlavních podporovatelů Symbianu, v roce 2008 se však rozhodla tento nejrozšířenější mobilní operační systém koupit a zpřístupnit jako open-source pod záštitou organizace Symbian Foundation. Microsoft se naproti tomu soustředil na výboj vlastního řešení Windows Mobile, jehož poslední verze 6.5 byla představena letos v únoru.

Zdroj: Reuters