Hlavní navigace

Microsoft, Apple a Sony vedou obří patentovou válku proti Googlu

4. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před čtyřmi lety zbankrotovala kanadská telekomunikační společnost Nortel. Zbyly po ní tisíce zaměstnanců a důležité know-how zformované do více než 6000 zaregistrovaných patentů zasahujících do různých telco oborů. O ně měl zájem Intel i Google, ale nakonec si je rozdělily jiné společnosti: Apple, Microsoft, Sony, RIM (BlackBerry) a Ericsson, které zaplatily dohromady 4,5 miliardy dolarů.

Patenty se zaměřovaly na bezdrátové sítě, 4G, optické linky, hlasové přenosy nebo internetové technologie. Hlasitě se mluví o tom, že Google nabídku podcenil. Navíc si z veřejné aukce utahoval, když přihazoval částky rovnající se matematicko-fyzikálním konstantám. I proto odešel s prázdnou. Google si nakonec zachránil krk až velkou akvizicí Motoroly, se kterou rovněž získal tisíce patentů.

Rockstar proti Googlu a Androidu

Společnosti, které odkoupily intelektuální vlastnictví Nortelu, pak založily nové konsorcium pojmenované Rockstar (nemá nic společného se známým herním studiem vydávajícím GTA), které bude zakoupené patenty spravovat. Co na tom, že jsou jeho členy firmy, které mezi sebou také měly patentové pře. Teď mají jiné nepřátele.

Konsorcium Rockstar minulý týden podalo žaloby na týkající se zneužívání patentů na Google, Samsung, LG, HTC, ZTE, Huawei, Asus a Pantech. Google údajně zneužívá šest patentů týkajících se vyhledávání a jeho provázání s kontextovou reklamou. Výrobci pak nápady spojené s navigací v systému, integrovaným centrem pro zprávy a filtrování IP, jenž jsou součástí Androidu.

V žalobě proti Googlu mj. stojí, že Google si musí být porušování práv vědom, protože v aukci Nortelu stále přihazoval těsně nad Rockstarem. Nakonec jej však Apple, Microsoft a další společnosti přeskočily o 100 milionů (Google se zastavil na 4,4 miliardy dolarů.)

Z Applu i Microsoft vytáhl miliony, teď je bude hájit

Obě žaloby vedou známá právnická esa. Proti Googlu stojí Susman Godfrey, který už obhajoval spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena, jenž (neúspěšně) žaloval Facebook, eBay, Google a také Apple. Spor proti výrobcům vede McKool Smith, jenž vytáhl okolo 300 milionů dolarů z Applu i Microsoftu, protože zneužívaly patenty trolla VirnetX.

Teď se do podobné role vkládají i poražení schovaní pod slupkou Rockstar. V nově vzniklé společnosti pracují jen tucty lidí, z toho deset reverzních inženýrů, kteří budou v cizích systémech hledat známky zneužívání patentů. Údajně chtějí přesvědčit více než 100 firem, aby jim začaly platit licenční poplatky.

 

MMF24

Kdo myslel, že se patentové války uklidní, tak musí být zklamaný. Apple je stále proti všem a Microsoft pořád stojí proti Googlu. Ale Google není jen oběť. Sám využívá patenty Motoroly, aby útočil na jiné. Třeba právě na Apple. Ušpinili se všichni.

Zdroj: Ars Technica