Hlavní navigace

Microsoft: Blu-ray už nikdo nepotřebuje

24. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

K čemu Blu-ray, když můžeme dělat konzole levnější a optická média nahradí digitální online distribuce? Takovými slovy odpověděl v rozhovoru pro magazín xbox360achievements.org Steve McGill, šéf britské divize Xboxu. V obsáhlém interview se jej redaktoři zeptali, jestli náhodou DVD zbytečně nesnižuje hodnotu Xboxu 360, když Blu-ray by mu pomohl prodloužit život.

McGill reagoval tím, že si lidé určitě uvědomují to chytré rozhodnutí nechat v konzoli pouze DVD, protože přes svou síť mohou nyní nabízet hry, hudbu i filmy v rozlišení 1080p (navíc streamovaně).

To možná platí pro současnou generaci, ale nabízet příští konzoli (zřejmě za dva roky) bez vysokokapacitního média by byl až příliš riskantní krok. Očekává se lepší grafika a vůbec vyšší možnosti, což si žádá detailnější textury, tedy více dat. A konzole by se nestala masovou záležitostí, pokud by byla odkázána pouze na internetové linky, které nejsou bůhvíjak rychlé.

Další Xbox bez Blu-ray? Zdroj: Engadget

Toto rozhodnutí můžeme spíš chápat tak, že Microsoft nechce zatím za žádnou cenu ustoupit a podřídit se konkurenční Sony a jejímu formátu Blu-ray. Microsoft totiž před lety vsadil na HD DVD, ale společně s Toshibou jej před dvěma lety přestal podporovat. Nakonec i pro Xbox 360 se objevila externí mechanika, takže to s odporem proti kulatým plackám nebylo tak žhavé.

Naopak u Japonců byl Blu-ray jednou z hlavních inovací a také jeden z nejčastějších důvodů, proč lidi PS3 kupovali. Ve své době byl totiž nejlevnějším přehrávačem.

CS24

Nový Xbox je ještě daleko, ale pokud se chce Microsoft zavděčit i hardcore hráčům, nemůže se spoléhat jen na online distribuci (kdo bude těch 25–50 GB stahovat?). Nakonec i Sony tvrdí, že se PS4 nebude spoléhat jen na internet. Pokud se tedy Microsoft nechce vydat směrem Nintendo Wii – jednoduchá grafika, ale vysoká hratelnost a netradiční ovládání. Kinect a první hry tomu napovídají…

Zdroj: xbox360achievements.org