Hlavní navigace

Microsoft bude u Windows 11 vyžadovat TPM 2.0 i pro virtuální stroje. Jak zjistit, zda jej máte

20. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Windows 11 oficiálně vyjde za dva týdny a ne všechny počítače splní minimální hardwarové požadavky. Nejvíce se mluví o nutnosti čipu TPM 2.0, který oficiálně potřebujete, jinak nový Windows nepůjde provozovat. Při představení nového operačního systému o tom nepadlo ani slovo, poté se začaly objevoval protichůdné informace. Microsoft se o TPM 2.0 již rozhovořil více.

TPM 2.0 je hardwarový čip (neboli Trusted Platform Module), který nebyl doposud příliš využívaný. Alespoň ne u běžných počítačů v domácnostech. A proto jej také řada základních desek úplně vynechávala (každý cent se počítá), nebo byl deaktivovaný. Operační systém jej může využívat pro ukládání biometrických údajů, nebo třeba šifrovacích klíčů a u Windows 11 jde o důležitý bezpečnostní prvek.

Microsoft nyní zveřejnil, že jej bude vyžadovat i u virtuálních strojů. S TPM 2.0 to tedy myslí vážně. Případné odstřižení starých počítačů nemusí být vůbec ke škodě, naopak to může přispět k lepšímu zabezpečení. Starší počítače mohou na Windows 10 zůstat minimálně dalších pět let, kdy obdrží všechny aktualizace a i některé funkce chystané pro Windows 11.

Podívejte se, jestli TPM 2.0 máte. Šance je velká

Nejprve se podívejte přímo ve Windows. Jděte do Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Zabezpečení Windows | Zabezpečení zařízení. Pokud TPM máte, zde byste měli vidět sekci pro procesoru zabezpečení (security processor). Další cestou je napsání příkazu tpm.msc přes zkratku Win+R.

TPM20 TPM 2.0 (zdroj: Cnews.cz)

Pokud není TPM 2.0 na základní desce, pořád tam může být – jen deaktivovaný. Podívejte se do BIOSu/UEFI, zda jej nestačí povolit. Některé základní desky také mají konektor, do kterého lze čip po dokoupení osadit a zprovoznit. A některé procesory pak mají integrované TPM přímo v sobě (PTT pro Intel či fTPM pro AMD). Jsou to procesory od generací Skylake a AM4, tedy asi pět let staré. Opět by to mělo být viditelné v BIOSu.

ICTS24

Modul TPM pro některé desky Gigabyte (Zdroj: Heureka.cz)
Modul TPM pro některé desky Gigabyte (Zdroj: Heureka.cz)
Modul TPM pro jiné desky Gigabyte. Můžete vidět, že konektor je odlišný a zřejmě nekompatibilní  (Zdroj: Heureka.cz)
Modul TPM pro jiné desky Gigabyte. Můžete vidět, že konektor je odlišný a zřejmě nekompatibilní (Zdroj: Heureka.cz)

Do BIOSu/UEFI se přímo z Windows dostanete přes Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Obnovení | Spuštění s upřesněným nastavením – Restartovat. Zde se proklikáte až k dlaždici s nápisem UEFI. Další možností je počítač restartovat a podle typu základní desky mačkat Del či jiné pro vaši desku zvolenou klávesu. Podrobný postup přinášíme zde.

zdroj: Microsoft

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.