Hlavní navigace

Microsoft chtěl koupi Nokii také, ještě před měsícem. Jednání ale ztroskotala

20. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdy jindy koupit obří a úspěšnou společnost než v časech, kdy zažívá recesi? To, že finská Nokia neprochází úplně nejlepším obdobím, všichni dobře víme. V minulém roce dokonce prodala svou centrálu v Espoo a letos propustila přes tisíc zaměstnanců. Lumie se ale prodávají stále lépe, společnost dokonce opět vykázala zisk. Její osud stále není nejjistější. Včera jsme vás informovali o tom, že o koupi společnosti uvažoval čínský výrobce telefonů a sítových zařízení Huawei. Akcie se v důsledku vzrostly o 11 %.

Tip: Huawei by rádo koupilo Nokii, musela by ale odstřelit Windows Phone

Číňané ale finského producenta telefonů nekoupí, neboť se mu nezdá Windows Phone. Na ten Nokia vsadila celou svou budoucnost, Symbian i Meego pohřbila a na populární a zdánlivě zdarma dostupný Android nepřešla. Jak se nyní dozvídáme, zájemců bylo více. Že utratí část svého kapesného, před měsícem zvažoval dokonce i samotný Microsoft. Jednání nicméně ztroskotala, neboť Nokia podle všeho žádala příliš vysokou sumu.

O spojení dvou firem s tradicí se hovoří již pěkně dlouho. Nasvědčoval tomu příchod Stephena Elopa na pozici ředitele Nokie, který do té doby pracoval pro Microsoft v divizi Office. Podle spekulací jej Microsoft dosadil, aby společnost ovládl. V podstatě se stal jejím šéfem, ačkoli ji nevlastní. Jestli ale budete věřit konspiračním teoriím, necháme na vás. Microsoft se dosud k výrobě vlastních smartphonů neodhodlal, neboť prý zatím necítí potřebu.

 

CS24

Kdyby jednoho výrobce koupil, měl by po problému. Jednání nicméně s vysokou pravděpodobností obnovena nebudou. Kdyby ale Microsoft chtěl, mohl by si koupit klidně HTC. Ani tchajvanský výrobce si nevede nejlépe. Nebo snad Redmondští konečně připravují vlastní zařízení? Loni uvedli na trh hybridní notebook Surface.

Zdroj: WSJ.com