Hlavní navigace

Microsoft chystá odemykání počítače přes smartphone a modrý zub [Windows 10]

10. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak by se vám líbilo, kdyby se počítač odemkl pokaždé, když byste k němu přišli? Pokud jste vybaveni kamerou RealSense, je v kombinaci s Windows 10 možné něco podobného, přesto na vás kamera musí mít dobrý výhled. Např. z Androidu známe automatické odemykání smartphonů, když se k nim přiblíží spárované chytré hodiny.

 

Identifikace pomocí jiného zařízení pravděpodobně bude dostupná i ve Windows. Microsoft testuje aplikaci, která smartphone s Windows 10 Mobile promění v odemykací klíč k počítači či tabletu s Windows 10. Stačí zařízení spárovat, aby mohla komunikovat přes Bluetooth. V aplikaci pak vyberete požadovaný počítač, na němž budete zakrátko přihlášeni. Jestli bude dostupné zcela automatické přihlášení, v tuto chvíli nedokáži posoudit.

Testování zatím probíhá interně, aplikace je však každému viditelná ve Windows Storu. Nazývá se Phone Sign-in. Podle Redmondských se jedná o první krok k budoucnosti bez hesel. Do budoucích verzí vývojový tým přidá podporu účtu Microsoft, podporu pro přihlašování v prohlížečích a k VPN, dále přibude generátor jednorázových kódů.

Microsoft testuje Phone Sign-in
Microsoft testuje Phone Sign-in

Zdroj: Windows Store via @h0x0d