Hlavní navigace

Microsoft chystá zásadní inovaci. Excel porozumí „lidským příkazům“

26. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo by neměl rád inovace? Možná skupinka maximálně konzervativních jedinců, jimž Windows lezou krkem a rádi by s vrátili k používání DOSu. Žerty stranou, výzkumný tým v Microsoftu pracuje na funkci natolik zásadní, že ji můžeme považovat za jednu z nejzásadnějších inovací, které kdy tabulkový kalkulátor z Redmondu spařil a zřejmě i spatří. Pokud chcete být ohromeni, rovnou přeskočte na video níže.

Tip: Nová Office vstoupila na český trh. Možná budou čtvrtletní aktualizace

Každých pár let je aplikace obohacena o nové funkce, kdy se jim ale povede změnit způsob práce? Jeden z experimentů zkouší tabulkový nástroj naučit porozumět normálním příkazům. Předesílám, že něco podobného jsme již viděli, a sice u Facebooku. Ten si klade za cíl přinést revoluční vyhledávání, jež porozumí běžným „lidským“ dotazům. Víte, že třeba Google umí najít v podstatě cokoli, přesto s ním pracujeme jako roboti. Využíváme operátorů, filtrů a parametrů vyhledávání, abychom získali co nejpřesnější a nejlepší výsledky.

 

Facebook chce, aby vyhledávač rozuměl příkazům typu „najdi všechny lidi z mého okolí, kterým je méně než třicet let a zajímá je basketbal“. Říká se tomu využití našeho přirozeného jazyka. Co předvádí Microsoft s Excelem, vás možná posadí na zadek. Místo zdlouhavého kombinování funkcí ho můžete jednoduše požádat, aby vám data srovnal, jak situace žádá. Místo vzorce do příslušného políčka zadáte bez delšího přemýšlení obyčejný textový příkaz.

Demonstrace pochází z počátku letošního března, hmatatelné důkazy o existenci projektu Analyze nicméně neuvidíme ještě nějakou dobu. Nikdo neví přesně, jak dlouho bude vývojářům trvat, aby funkci dokončili. Do té doby můžeme jen snít a kochat se ukázkou. Údajně ale není v zase tak rané fázi, abychom ji nepřivítali nikdy.

Právě naopak, první odhady naznačují, že by se mohla objevit již v Office 16, což je kódové označení pro nástupce Office 2013. Nahrává tomu totiž fakt, že funkce aspoň na uvedené ukázce vypadá poměrně hotově. Časem by textové zadávání příkazů mohlo doplnit hlasové ovládání.

KL24

Zdroj: MSFTKitchen

Byl pro vás článek přínosný?