Hlavní navigace

Microsoft Excel 2010: tabulky v upraveném kabátě

15. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technical Preview pro kancelářský balík Microsoft Office 2010 odhalilo novinky, které přinášejí jednotlivé aplikace. Z našeho minulého článku o Microsoft Wordu 2010 už víte, že všechny aplikace budou mít společný vzhled pásu karet, který tak definitivně nahradí nástrojovou lištu a nabídky. Nový pás karet bude spíše světlý, zmizí tedy modrá barva, na kterou jsme zvyklí z Microsoft Office 2007. Pás karet bude sice v různých aplikacích nabízet různé funkce, designově však bude vypadat úplně stejně. Jediným rozdílem bude barva tlačítka Office v levém horním rohu.

Starý dobrý tabulkový program Excel se stejně jako ostatní aplikace z Microsoft Office 2010 nedočkal žádné převratné změny. Po revoluci, kterou přinesly Office 2007, je nové vydání spíše jen kosmetickým dolaďováním. Pojďme se na drobná vylepšení podívat podrobněji.

Backstage - pohodlnější zázemí

V momentě, kdy v levém horním rohu aplikace klepnete na tlačítko Backstage, se Excel přepne do speciálního režimu, ve kterém zmizí jak mřížka tabulky, tak pás karet. V okně uvidíte pouze nabídku funkcí pro uložení sešitu, otevření šablon, tisk nebo sdílení. Režim Backstage by měl nabídnout pohodlnější přístup k funkcím, které dříve byly ukryty pod tlačítkem Office, resp. ve starších verzích Excelu v nabídce Soubor.

Minimalizuje se zde klikání. V podstatě všechny funkce související s konkrétní funkcí se v Backstage zobrazí v ploše okna programu, žádné nové okno nebo dialog na vás už nevyskakuje.

Rychlý náhled a vkládání formátovaného obsahu

Stejně jako ve Wordu 2010, i v Excelu 2010 můžete využívat náhled na rychlé formátování u obsahu právě vloženého ze schránky. V momentě, kdy tedy vložíte nějaké nové buňky, můžete si v plovoucím panelu rozklepnout způsob jejich vložení a zformátování, přičemž Excel ihned ukáže rozdíly ve výsledné podobě obsahu.

Samozřejmě nechybí vylepšená podpora obrázků. Odstraňování pozadí, umístění vzhledem k okolnímu obsahu a nové funkce pro práci s rámečky jsou doplněny zajímavou nabídkou grafických efektů. Tyto funkce nabízejí všechny součásti Microsoft Office 2010 ve stejné podobě.

Zaujalo vás ve Wordu zachytávání screenshotů obrazovky? Nabízí je i Excel. Myslím si však, že zde tato funkce přibyla spíše z pohodlnosti vývojářů, pro které nebyl problém ji převzít z ostatních aplikací. Praktické využití zachytávání screenshotů mi uniká. S Excelem sice nepracuji intenzivně každý den, ale i tak si nemyslím, že by podobná funkce byla potřeba.

Grafy a sparklines

Nové typy grafů naopak uživatelé Excelu ocení. V prvé řadě přibyly nové objekty do galerie SmartArt. Grafy jako takové by se měly rychleji zobrazovat, drobných vylepšení se dočkalo také podmíněné formátování. Pokud jste si v Excelu 2007 zvykli na datové čáry, barevné škály a sady ikonek, pak si ve výčtu tohoto typu funkcí přidejte u Excelu 2010 ještě další položku. Novinkou jsou zde totiž tzv. Sparklines, speciální malé grafy umístěné přímo v buňce. Samozřejmě, nemusíte zůstat jen u jejich výchozí podoby, Excel pro Sparklines umožňuje vybrat různé typy grafů.

Filtr pro kontingenční tabulky

Tak, jako Word 2010 vylepšil hledání v patičkách a různých dalších objektech odlišných od hlavního obsahu dokumentu, dočkal se vylepšeného vyhledávání Excel 2010 - zejména co se týče kontingenčních tabulek. Speciálním tlačítkem Slicer je můžete lépe filtrovat.

Kompletní seznam změn hovoří také o přesnějších funkcích pro práci se vzorci, ovšem přiznám se, že až tak dalece jsem zatím neměl možnost nový Excel 2010 prověřit.

64bitů a nové funkce pro podniky

Vylepšení v Excelu 2010 není příliš mnoho, to stěžejní je zase připraveno spíše pro uživatele z velkých firem, kteří potřebují efektivně sdílet data a spolupracovat na jejich úpravách. Microsoft Excel 2010 slibuje lepší provázanost na SharePoint Excel Services a Office Communicator 2007 R2. Uživatelé, kteří potřebují filtrovat opravdu velké množství dat, budou mít k dispozici samostatně instalovaný doplněk s názvem Project Gemini.

Nás, běžné jednotlivé uživatele, spíše zaujme podpora 64bitových verzí operačních systémů. Microsoft zkompiluje nový Excel, stejně jako další aplikace i pro tyto systémy. Hodně zvědav jsem na webovou podobu Excelu a možnost spolupráce více uživatelů na jedné tabulce, jako to dnes umožňuje třeba Google Docs.

MMF24

Změn v Excelu 2010 opravdu není mnoho a v podstatě zde nevidím pro uživatele verze 2007 žádný významný důvod k aktualizaci a placenému upgradu. Pokud používáte starší verze Excelu, mohla by verze 2010 představovat již vyladěnou podobu nové filosofie tohoto programu, do které se vyplatí investovat.