Hlavní navigace

Názory k článku exFAT součástí Linuxu? Microsoft říká „ano“

  • 29. 8. 2019 7:57

    Milan Keršláger

    Microsoft vybírá za použití FAT, exFAT v mobilech poměrně vysoké poplatky, což je i důvod, proč je některé mobily sveřepě nemají. Licencuje jako bundle, tj. musíte si koupit vše nebo nic, což je další překážka. A také důvod, proč u levných mobilů výrobce tvrdí, že podporuje max 32 GB MicroSD karty (tj. jakože jen FAT32).

  • 31. 8. 2019 18:23

    nfsmaniac

    Nejvýše 32GB karty asi ne... Tedy pokud na tom mobilu neběží nějaký starý DOS. FAT32 podporuje v závislosti na velikosti alokační jednotky (clusteru) až 16TB oddíl. To je stále vysoko nad kapacitami dnešních microSD karet, ač se takových pravděpodobně v dohledné době dočkáme. Co však v případě Androidu nechápu (jako spoustu jiných věcí), proč u microSD karet nepodporuje Linuxu nativní ext2/ext4 souborový systém (respektive je zcela uměle "zakázán", ostatně jako řada jiných věcí). Pro vnitřní úložiště jej často používá, ale microSD kartu naformátovanou jako EXT prostě nepřipojí, alespoň neznám mobil, který by to dovolil. Samozřejmě neoficiálně upravené Androidy je věc jiná, ale mám tím na mysli, co leze z obchodu.
    Když se mobil připojí kabelem k PC, připojí se stejně už dosti vysokoúrovňovým protokolem MTP, kde už ani moc použitý souborový systém nehraje roli (narážím na nepodporu EXT4 na Windows). Málokdo zachoval podporu MSC (kde by to bylo podstatné). Možná Xperia, možná už ani ta.