Hlavní navigace

Microsoft: Internet Explorer 10 si s HTML5 rozumí. Výkon se zvedl o 30 %

15. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V tuto chvílí se Microsoft pro změnu chlubí výkonem chystaného Internet Exploreru. Jubilejní desátá řada by sice měla vyjít někdy v létě, nejpozději začátkem podzimu, avšak stále neodhalila svou tvář. Mluvíme teď o desktopové edici. Prozatím máme k dispozici pouze technologické ukázky, aby se na příchod prohlížeče mohli připravit weboví vývojáři. Během tohoto období se Microsoft sem tam pochlubí pěknými výsledky, ať už v oblasti zlepšení podpory webových standardů, nebo v otázce výkonu. Víme, že IE10 rozšíří působnost hardwarové akcelerace, takže vyšší výkon nás stoprocentně nemine.

Tip: Jak si vede aktuální IE10 v podpoře HTML5? Na konkurenci pořád nemá

V tomto týdnu se Redmondští vytasili s podrobnými – a pro většinu z nás nezajímavými – technickými detaily o tom, jak optimalizovali zpracování JavaScriptu. Zde bychom se nepřekvapivě měli rovněž dočkat navýšení výkonu. Nás ovšem zajímají nějaká reálná čísla, takže se raději podívejme na to, co Microsoft pověděl na svém blogu o HTML5. Svěřil se s tím, že průměrný čas načtení stránky se zlepšil o 30 %. Platí to ovšem pro stránky, které využívají moderních standardů, nebojí se tedy využívat moderních prvků mj. z HTML5 nebo CCS3. Takové weby se ve standardním režimu prohlížení načítají rychleji.

 

Zlepšení podpory moderních technologií ze strany webů se pozitivně promítlo do lepšího výkonu prohlížeče. Platí to právě nejen pro IE10, ale také pro současný IE9. V obou verzích zaznamenáte lepší výkon na moderně postavených stránkách. Microsoft spolupracoval s některými velkými weby na optimalizaci, přičemž celá změna kódu někdy spočívala v úpravě jednoho nebo dvou řádků. HP.com se po provedení úprav údajně načítá o 39 % rychleji. Poučení ze strany redmondského giganta bychom tedy mohli shrnout tak, že podpora webových technologií ze strany webových stránek může v moderním prohlížeči snížit čas potřebný k načtení.

Microsoft tím nenápadně pobízí vývojáře, aby své stránky modernizovali a nebáli se novinek. Protože všechno prý nezávisí pouze na schopnostech prohlížeče. Pokud chcete, můžete si rovněž vyzkoušet, jak výkonný váš prohlížeč je. Firma vytvořila nový benchmark nazvaný Bubbles.

MMF24

 

Zdroj: Exploring IE | Neowin