Hlavní navigace

Microsoft je v nákupní náladě, mohl by koupit i slábnoucí BlackBerry

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdroje Bloombergu tvrdí, že Microsoft pozorně sleduje také situaci okolo BlackBerry. Kanadský výrobce totiž přiznal, že je v krizi a hledá způsoby jak přežít. Jednou z vyřčených možností je také prodej společnosti. To automaticky neznamená, že jedním ze zájemců je opravdu i Microsoft, jenže po ohlášené akvizici mobilní divize Nokie by to nikoho nepřekvapilo.

BlackBerry na rozcestí. Firma hledá kupce, nebo partnera
BlackBerry na rozcestí. Firma hledá kupce, nebo partnera (foto: Blackberry)

Finance na to má. Aktuální tržní hodnota BlackBerry je něco přes 5 miliard dolarů. Tedy tolik, kolik jej bude stát i část Nokie. Teoreticky by ani nemusel kupovat celou firmu, ale rovněž jen mobilní divizi. BlackBerry by tak zůstala komunikační síť BlackBerry Messenger a hlavně důležitá sbírka patentů, které může licencovat třetím stranám.

 

Otázkou ale je, co by Microsoft akvizicí získal. Prodeje kanadského výrobce klesají, platforma slábne, byť se nový BlackBerry 10 povedl. Co by Microsoft dělal s dalším systémem? Že by zahodil BB10 a nasadil místo nich Windows Phone? Zajímá vůbec uživatele samotný systém, nebo pouze telefon a značka? BlackBerry má stále dobrou pozici ve firmách, kam se určitě chtějí dostat i Redmondští. Jenže násilnou změnou systému to nepůjde a Microsoft by neměl důvod BB10 dále vyvíjet.

Zdroj: Bloomberg