Hlavní navigace

Microsoft miluje Linux. Nebude na něj útočit a firmám nabídne zdarma své patenty

11. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redmondská firma po nástupu Nadelly do ředitelského křesla neustále tvrdí, že miluje Linux. Pro tento systém uvolňuje vývojářské nástroje, zahrnula podporu různých distribucí do Windows 10, linuxový software nechává běžet ve svém cloudu Azure a k tomu dokonce i vyvinula vlastní operační systém pro IoT založený na linuxovém kernelu. Dva roky už je éž platinovým členem Linux Foundation.

Včera Microsoft podnikl další velký krok. Firma se připojila do Open Invention Network (OIN), organizace sdružující firmy jako IBM, Red Hat, SUSE nebo Google, které si navzájem křížově licencují softwarové patenty a které mezi sebou mají dohodu o neútočení. Do OIN jsou zapojeny patenty více než 2600 firem a jednotlivců. Sám Microsoft poskytne linuxové komunitě přes 60 000 patentů a doufá, že jeho krok přiměje další společnosti, aby učinily totéž.

Fedora 28Podle dva roky staré zprávy měl Microsoft v USA a ve světě přiznaných 59 000 patentů a dalších 36 000 čekalo na schválení. Je tedy možné, že v rámci OIN poskytne všechny nebo alespoň velkou část svého portfolia.

Od nenávisti k lásce

V Redmondu se za posledních 10 let odehrály velké změny v myšlení. Ještě v roce 2007 firemní právníci mluvili o vykrádání myšlenek ze strany Linux, OpenOffice.org a jiných open source programů. Po nástupu Androidu a Chrome OS začal tlačit na výrobce a zavázal si je k placení licencí, na kterých ročně vydělal několik miliard dolarů. Důležitým krokem byla dohoda o neútočení, kterou v roce 2016 podepsal s Googlem.

Jak se zapojení do OIN projeví v praxi, ale vyvolává spíš otázky. Tato síť pokrývá „linuxové systémy“, ale není zřejmé, jestli do této škatulky opravdu patří i Android a Chrome, které na linuxovém kernelu běží, ale všemožně se to snaží maskovat. A pokud by se to vztahovalo i na Android, jak by na tom byli výrobci mobilů, kteří si systém ohýbají k obrazu svému a neposkytují už k němu zdrojové kódy. A jestli by případně přestali platit licenční desátky.

KL24

Skeptická je i Free Software Foundation, která tvrdí, že prohlášení Microsoftu jsou příliš vágní. Nadace Richarda Stallmana požaduje, aby se Microsoft jasně vyjádřil, jestli se neútočení opravdu týká i Androidu nebo dalšího svobodného softwaru.

Uvolnění patentů neznamená, že by Microsoft otevřel Windows. Může to ale pomoci k bezproblémové adopci souborového formátu exFAT, okopírování technologie ClearType (vyhlazování písma) nebo volné implementaci DirectX v nástrojích jako Wine.

Byl pro vás článek přínosný?