Hlavní navigace

Microsoft mění protipirátskou politiku: zabrání politickým nátlakům

14. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Nedávno se v Rusku objevilo několik případů, kdy policie zabavila počítače v různých nevládních neziskových organizacích a znemožnila tak jejich funkci. Údajně tak činila z důvodu podezření na využívání nelegálního softwaru Microsoftu, ve skutečnosti se však nejspíše pouze jednalo o způsob vlády, jak se zbavit nepohodlných organizací, obvykle právě chystajících nějakou akci, kupříkladu protest proti znovuspuštění papírové továrny, podílející se na znečištění jezera Bajkal.

Toto zneužití jména Microsoftu k tvorbě politického nátlaku se samozřejmě nelíbí ani samotnému Microsoftu, který se nyní rozhodl změnit svou politiku tak, aby Rusko i ostatní země nemohly nadále zastavovat činnost neziskových organizací pod záminkou podezření na využívání nelegálního softwaru.

Microsoft delší dobu nabízel bezplatné licence neziskovým nevládním organizacím v rámci svého programu, ne všechny organizace však o tomto programu ví, nebo znají přesný způsob, jak licence získat. Nově však v případě problémů software použitý v těchto organizacích vždy formálně prohlásí za legální a zabrání tak jakýmkoliv jiným autoritám zabavení vybavení, pomocí nového programu by měl rovněž řadě neziskových organizací pomoci přejít na sponzorující program. Microsoft nechce, aby ochrana intelektuálního vlastnictví použita k osobnímu zisku a politickému potlačování.

Zdroj: Technet via The New York Times