Hlavní navigace

Microsoft mírní pravidla, Windows Phone 8.1 získají podporu levnějších čipsetů

23. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco Android lze rozchodit na jakémkoliv hardware, Windows Phone měly odjakživa velmi omezený počet podporovaných čipsetů. To přispělo k tomu, že systém i aplikace pro něj fungují svižně i na nejlevnějších přístrojích. Doufáme, že se Microsoft s novou verzí o tuto výhodu nepřipraví. Přesto si Windows 8.1 vystačí i s levnějšími SoC a padají i další omezení.

Čip Qualcomm Snapdragon

Výhradním dodavatelem procesorů pro telefony s Windows Phone bude nadále Qualcomm. Nově jsou podporovány modely z řady Snapdragon 400 (spekulovalo se, že by modernizovaný procesor mohla dostat už Lumia 525, zůstala ale u staršího Snapdragonu S4 Plus), včetně verze s integrovaným LTE modemem, a také blíže nespecifikované čipy z řady Snapdragon 200. Její moderní zástupci obsahují dvě nebo čtyři jádra ARM Cortex-A7 a grafický akcelerátor Adreno 302, který by si měl poradit s rozlišením do 720p.

Pro WP8 charakteristická hardwarová spoušť se dobře doplňuje se strategií Nokie a jejích fotografických Lumií

Už nějakou dobu víme, že Windows Phone 8.1 nebudou vyžadovat hardwarová tlačítka pod displejem. Vyžadována už nebude ani spoušť fotoaparátu a pravděpodobně ani další dnes povinná tlačítka. Windows Phone tak přijdou o své charakteristické prvky a ztratí něco z konzistence ovládání mezi různými modely. Microsoft ale doufá, že tímto krokem získá na svou stranu více výrobců, neboť nová Windows poběží i na přístrojích původně navržených pro Android.

 

MMF24

Díky tomu bychom se mohli dočkat nových „okenních“ telefonů od HTC, Samsungu, ale i dalších firem, mezi nimiž WPCentral jmenuje Lenovo, LG a také Foxconn jakožto ODM – bude tedy nejen montovat přístroje podle objednávky, ale i navrhovat vlastní telefony, které se budou prodávat pod cizí značkou. Většímu rozšíření platformy Windows Phone by měly napomoci i referenční návrhy telefonů, které vzniknou ve spolupráci s Qualcommem.

Zdroj: WPCentral