Hlavní navigace

Microsoft možná příští rok uvede vlastní tablet s Windows 8

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deník Digitimes přišel s informací, že prý Microsoft spolupracuje s Texas Instruments a některými taiwanskými OEM výrobci na vlastním tabletu s Windows 8. Ten by se měl na trhu objevit příští rok v zimě, zřejmě hned s uvedením nových Windows na trh. A hlavně před vánočními svátky.

Vlastní tablet by byl logickým krokem. Microsoft by učinil to samé jako Google v případě telefonů Nexus. Chce se vyvarovat „levným čínským šmejdům“ a vytvořit referenční zařízení, kterého se budou držet ostatní výrobci. Případně vyrobí jen prototyp jako byl první Chromebook od Googlu. Každopádně by tak Microsoft nasměroval vývoj dopředu a sám by ukázal, co si ostatní mohou dovolit.

V rovnici figuruje Texas Instruments. S americkou firmou si už plácli na podpoře architektury ARM, případný tablet by tedy vyrostl na rodině procesorů OMAP. Microsoft o tabletech někdy mluví jako o slatech. Napadá mě, jestli třeba tablet (z historického důvodu Tablet PC) nebudou placky s procesory x86 a slaty s ARM. Pokud ale bude chtít udržet jednu tvář pro více platforem, bude takové tříštění názvu pro kupující spíše matoucí.

MMF24

Microsoft s tabletem ale přijde dost pozdě. V tu dobu už bude mít konkurence na trhu i další generace vlastních řešení. Redmondské firmě se zatím nedaří prodávat hardware tolik jako Applu: iPhony, iPody a iPady jsou prodejními hity. Microsoft naopak tápe s Windows Phone, zabil vlastní telefony Kin, přehrávače Zune a jedinou spotřebitelskou hračkou, které se daří, je Xbox 360 a Kinect. Ale vlastní počítač? To nikdy nebylo stylem Microsoftu (vždy spíš softwarová firma), proto vždy podobná prohlášení budí obavy. Ale budeme se těšit.

Zdroj: Digitimes