Hlavní navigace

Microsoft musí zaplatit 561 milionů eur za chybějící ballot screen

6. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V podstatě jsme jen čekali, až padne oficiální verdikt. K tomu konečně došlo a nyní vám můžeme sdělit, že Microsoft byl pokutován Evropskou unií. Ta stále řeší otázku prohlížečů. Doba před deseti roky, kdy Internet Explorer kraloval internetu a jeho trží podíl se nebezpečně blížil stu procentům, je dávno pryč. Nyní prohlížeči na osobních počítačích podle Net Applications.com patří necelých 56 %.

Když vezmete na vědomí tablety a chytré telefony (jež obvykle žádná Windows nepohání), započítáte tedy úplně všechny prohlížeče na světě, je jeho podíl ještě nižší, a sice lehce nad 48 %.

Tip: Nezobrazování ballot screenu ve Windows 7 stálo Firefox až 9 milionů stažení

Buď jak buď, když se jednou k něčemu zavážete, musíte to dodržet. Microsoft tak Evropské unii slíbil, že bude na všech počítačích v členských státech zobrazovat nabídku s výběrem prohlížečů, aby si lidé skutečně mohli vybrat a nemuseli použít výchozí předinstalovaný Internet Explorer. Ta se objevila na podzim také ve Windows 8, do té doby byla ovšem formou aktualizace distribuována do ostatních verzí Windows, včetně nejstarších Ikspéček.

Rozhodnutí o tzv. ballot screenu nabylo účinnosti v roce 2009 a mělo platit pět let, čili až do roku 2014. Bohužel se nabídka s výběrem prohlížečů od února 2011 po několik měsíců neukázala, a to konkrétně na 28 milionech počítačů s Windows 7 SP1. Podle UE však počítačů nakonec bylo „jen“ 15 milionů.

Microsoft se odvolal, že šlo o technickou chybu, jíž si nevšiml. Jakmile se o problému začalo hovořit (Microsoft si tehdy zřejmě měl uvědomit, že je v trablech), byla nabídka obnovena. Firma se dokonce nabídla, že jako omluvu prodlouží období, kdy bude uživatelům dávat na výběr.

Ballot screen by do počítačů proplouval ještě patnáct dalších měsíců, oproti původním plánům. Microsoft se snažil, aby se pokutě vyhnul. Také najal experty, aby se ujistil, že se nabídka vždy zobrazí. Finální verdikt sice nezvrátil úplně, ale zřejmě se mu podařilo komisi aspoň částečně oblomit. Ta původně vyhrožovala pokutou ve výši zhruba 5,5 miliardy eur. Ve finále se ale shodla na částce 561 milionů eur.

KL24

O případu „ztraceného ballotu“ jsme psali již několikrát, proto zájemcům doporučujeme nahlédnout do našich starších zpráv. Komise dříve naznačila, že se Microsoft pokutě nevyhne a na slova komisaře skutečně došlo. Za zneužívání monopolního postavení v souvislosti s prohlížeči nebyl Microsoft Evropskou unií pokutován poprvé. V roce 2004 musel z kasičky vybrat 794 milionů dolarů a vyrobit verzi Windows bez Media Playeru. Proti poslední pokutě nic nenamítá.

Takhle vypadá tzv. ballot screen ve Windows 8

Takhle vypadá tzv. ballot screen ve Windows 8

Zdroj: Europa.eu | The Verge

Byl pro vás článek přínosný?