Hlavní navigace

Microsoft na CES 2012: Kinect přichází na Windows

10. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft na CES 2012

Steve Ballmer je neuvěřitelně energický, jako by ani nestárnul. Byť se do očekávané přednášky na každoroční akci v Las Vegas vhrnul opět s vervou, neměl toho příliš co říct. Z pověstí kolujících v posledních týdnech jsme tušili, že se Consumer Electronic Show tentokrát nepoveze na vlně revoluce. V roce 2011 se tu Microsoft vytasil s Windows 8, letos víceméně pouze lehce zrekapituloval známá fakta.

Na samém začátku přednášky president a ředitel Consumer Electronics Association, společnosti, která akci organizuje, předal Ballmerovi koláž snímku z uplynulých let. Ta reprezentuje významné okamžiky dvojky CES & Microsoft. Ředitel CEA se nechal slyšet, že Microsoft v budoucnu na CESu ještě uvidíme. Že prý si gigantická společnost dává pauzu. Dosud jsme slyšeli řeči o tom, že redmondského giganta už na dalších akcích CES neuvidíme. Tyto informace tímto v podstatě vzaly za své, neboť Gatesova společnost se sem jednou vrátí. Jen ne za rok.

„Metro, Metro, Metro“

Patrně byste čekali, že se Steve Ballmer ujme slova a něco zajímavého nám poví. Spíše však jen sledoval z povzdálí výkony svých kolegů na pódiu. Nejdříve jsme si odbyli Windows Phone, pak přišla řeč na Windows a na závěr si firma nechala Xbox. Všechna tato zařízení ale neustále doprovázel jednotící prvek, a sice Metro. (A nebylo to čistě tím, že na velkém plátně na pozadí figurovaly právě dlaždice.) Upřímně, pokud jste již viděli Windows Phone v akci, nemohli jste být ničím zaskočeni. Opět se ukazovaly možnosti přednášejícími oblíbeného People hubu, který shromažďuje kontakty a vše o nich na jednom místě.

Tato ukázka sloužila jako výukové demo pro ty účastníky CESu, kteří ještě Windows Phone v akce pořádně neviděli. Nám ostatním tím bylo sděleno, že letošek bude rokem Metra, byť by se s vámi Číňané mohli hádat o tom, že letošek je rokem draka. Bohužel nepadlo ani slovo o budoucích verzích Windows Phone, pouze se ukázala Nokia Lumia 900, která si poradí se sítěmi čtvrté generace. Tím spíš je pro český trh irelevantní. Svou pozici si Microsoft pokusí pojistit telefonem HTC Titan 2 s 16 megapixelovým fotoaparátem. Konkurenci ale těžko trumfne s displejem typu Super-LCD.

Nicméně, telefony nejsou tím, co nás na ExtraWindows zajímá. Nejsou okna jako okna. Začaly by nás zajímat až ve chvíli, kdy by Ballmer oznámil, že se do těchto malých zařízení chystají plnohodnotná Windows. Nic takového se nestalo. Současná situace se ani po přednášce nemění, jádro Windows Phone stále žije vlastním životem, nezávislým na Windows 8. To stejné platí o herní konzoli Xbox 360.

Kinect přichází na Windows

Když to tak vezmete, máme tu tři druhy zařízení a tři rozdílné systémy, přestože navenek působí stejně. Kromě grafického stylu si čím dál více můžete všímat propojení s Bingem. Na ukázce s Xboxem bylo předvedeno hlasové ovládaní, které obsahuje také vyhledávání pohánění tímto vyhledávačem. Vzhledem k tomu, že hlasové ovládání přišlo do chytrých telefonů a herní konzole, očekávám, že by se mohlo objevit nakonec i ve Windows 8.

Všem těm řečem o tom, jak se tento operační systém každému a každé situace přizpůsobí, by bylo učiněno zadost. Vzhledem k tomu, že se toho na nás „chystá mnoho věcí, které jste ještě neviděli“, bych tomu věřil. Nahrává tomu oznámení Kinectu pro Windows. Projekt kamerky snímající váš pohyb (naslouchá též lidskému hlasu) je stále poměrně mladý. I proto se s ním hodně experimentuje a jeho možnosti patrně sahají mnohem dál, než si momentálně dokážeme představit. Proč bychom si Kinect nemohli pořídit i ke stolnímu počítači, když třeba nepotřebujeme herní konzoli?

Tip: Microsoft vydá nový Kinect speciálně pro Windows

Kinect zdaleka není a nebude jen o hraní, Microsoft sám naznačil, že tato technologie může zrevolucionizovat mnohá odvětví. Dodnes se prodalo 18 milionů kusů (zmiňme i 66 milionů kusů Xboxu 360) a s uvedením na Windows se toto číslo může rapidně zvýšit (na celém světě se používá 1,3 miliardy osobních počítačů). Stane se tak 1. února. Tato verze Kinectu podle všeho nebude fungovat s Xboxem. Xboxová edice sice na počítačích pracuje, přesto asi nejde jen o prázdnou frázi na přebalu.

V kombinaci s kamerkou, jež se obvykle připevňuje k monitoru, by se mohlo změnit ovládání počítače, mohli bychom používat gesta a hlas. V neposlední řadě s Kinectem přijde nová generace her. Windows 8 nebudou jediným podporovaným operačním systémem, na seznam se zařadily také sedmičky. Ovšem, Česká republika momentálně nepatří mezi vyvolené trhy, kam se uvedená hračka podívá.

„Windows, Windows, Windows“

Co jsme viděli z vlastních osmiček? Kromě toho, že jsme tradičně slyšeli spoustu řečí o revoluci v používání, jsme si připomněli známá fakta. Přehlašování pomocí obrázku je pro nás stará známá písnička, stejně jako obrazovka uzamčeného počítače, která sděluje počet novinek v různých aplikacích. Ukazují se zde především příchozí e-maily a zprávy – v Metru jsme zahlédli stejnou ikonu pro zprávy, jako mají Windows Phone. I to patří k důkazům, že prostředí Metro bude pracovat přesně podle vašich očekávání: na každé platformě stejně. A je jedno, jestli máte v ruce mobilní telefon či myš, s níž ovládáte počítač.

Přednášející v ruce držela tablety s procesory od Intelu (tj. platforma x86) a samozřejmě i s procesory ARM. Zajímá nás především ten druhá jmenovaná skupina, protože se zdálo, jako by na ukázkovém zařízení běžely na desktopu běžné aplikace. Tam jsme se ale mrkli na zlomek okamžiku, celý zbytek vyměřeného času jsme strávili v Metru. Především pak v obchodě Windows Store. Ten bude spuštěn v únoru a bude dostupný všude ve světě. Obchod doprovodí vypuštění betaverze Windows 8, která má také spatřit světlo světa v únoru.

K Windows Store lze dále říct maximálně to, že bude přehledně rozdělený do různých kategorií. A právě díky dlaždicovému vzhledu se v něm neztratíte, ocenit musíte onu hranatou eleganci. Novinkou pro nás nebyl ani Internet Explorer 10, který v Metru ztratí podporu zásuvných modulů. Konec bude padajícímu Flashi. Při ukázkách se kladl velký důraz na pohodlné ovládání. Používání prstů je velice přirozené, což by ovšem podle slov přednášející mělo být i ovládání myší a klávesnicí.

Hovoříme teď o nabídce Start, která bude to první, co po přihlášení ke svému účtu uvidíte. Start je Metro. A Metro bude připravené jak na vaše prsty, tak na myšky. Skupiny aplikací v Metru navíc bude možné přejmenovat. Půjde si je pěkně zobrazit vedle sebe v režimu oddálení. Ten opět vyvoláte gestem, případně myší.

Co nás překvapilo na tabletu od Intelu? Tepal v něm našlapaný procesor Core i5. Ve skutečnosti o zase tak našlapanou edici jít nemohlo, protože by baterii v tabletu vysála příliš rychle. Přesto by měl podávat velice dobrý a na tabletech možná dosud nevídaný výkon. Připomeňme si, že Microsoft má další důvod směřovat vše k Metru, aplikace pro Metro totiž poběží automaticky na obou platformách – na x86 a ARM.

Sympatická hra Cut the rope by vás mohla něčím překvapit. Pro jednou byly vynechány technologie běžně používané při vývoji her. Hříčka Cut the rope byla napsaná v HTML5! A můžete si ji vyzkoušet na adrese www.cuttherope.ie. Webové technologie se nezastaví před ničím a jejich potenciál je očividně obrovský. Bod pro Metro, které na nich staví celý svůj ekosystém. Půjde mj. jistě o dobrou herní platformu.

Dnes máme prý používat Windows 7, zatímco osmičky přijdou na řadu zítra. Nový operační systém poběží na všech strojích, kde se vám povedlo rozběhat sedmičky. Toť sdělení Steva Ballmera.

Galerie

Galerie

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?