Hlavní navigace

Microsoft: Na netboocích jsme porazili Linux

7. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prodeje netbooků rostou i přes nepříznivou ekonomickou situaci. V nabídce je mají prakticky všichni významní výrobci počítačů a svůj vlastní model podle všeho připravuje také společnost Apple. Zatímco v tomto případě se dá téměř s jistotou očekávat, že operačním systémem bude Mac OS, na ostatních netbocích kraluje Microsoft se svými Windows.

Přestože v dobách, kdy netbooky teprve přicházely na trh, hovořili mnozí o velké příležitosti právě pro Linux, stal se pravý opak. Uživatelé jsou zkrátka na Windows zvyklí a vyžadují je tak i v případě těchto zařízení. Neodradí je ani případná nižší cena, pokud by si netbook kupili s přeinstalovaným Linuxem. Dokonce se objevily informace, že lidé netbooky s Linuxem prodejcům vracejí. Podle společnosti MSI je počet netbooků vracených v případě Linuxu čtyřikrát vyšší.

Podíl Windows v oblasti netbooků se podle služby NPD Retail Tracking zvýšil z 10 procent v první polovině roku 2008 na současných 96 procent. Windows XP zažily své vzkříšení a Microsoft prodloužil jejich dostupnost na trhu až do poloviny roku 2010.

Před několika dny výrobce počítačů HP oznámil, že zvažuje nasadit na své netbooky open source operační systém Android. V současné době sice zatím jen studuje výhody a možnosti, které tento systém přináší, jeho nasazení však není vyloučeno.

Zda se Androidu povede lépe než Linuxu a ukousne si něco z podílu Windows, je těžké odhadovat. Vzhledem k tomu, že Microsoft připravuje také edici už dnes populárních Windows 7 určenou přímo pro netbooky, nebude tento cíl vůbec snadné splnit.

KL24

Zdroj: Windows Experience blog via ITPRO




Byl pro vás článek přínosný?