Hlavní navigace

Microsoft nechce, abyste si do Windows 8 doinstalovali „klasickou“ nabídku Start

1. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli se Windows 8 blíží do finále a nyní bychom měli mít k dispozici de facto hotový produkt, není tomu tak. Do ostrého vydání si na nás firma ještě něco chystá. Pokud se něco nezmění, pak je to novodobá obrazovka Start. Pojem obrazovka je v tomto případě pravděpodobně výstižnější než nabídka. Pokud byste chtěli používat nabídku Start, jak ji známe z Windows 7, respektive z Visty, stačilo by vám sáhnout po řešení od třetí stran. A že se jich dosud objevilo více než dost. To, že nám Microsoft sám nenabídne alternativu, mu ale zřejmě nestačí. Podle všeho nyní brojí také proti nabídkám Start, které pochází právě od třetích stran.

Tip: Windows 8 Release Preview jsou oficiálně zdarma ke stažení

Když nám ji nenabídnou Redmondští, tak nám ji nesmí nabídnout nikdo. Desktop nebude, co býval. Kromě toho, že zmizí krásné prostředí Aero Glass, chystá vývojový tým údajně další změny. S trochou nadsázky lze, myslím, tvrdit, že se Microsoft chystá sám Windows poškodit, aby zabránil jiným v modifikacích. V tomto případě se pokouší eliminovat možnosti, jak by se dala do Osmiček dodat alternativní nabídka Start. Vyhrají Redmondští válku? Rozhodně prý odstraňují veškerý kód, který by mohl vést k tomu, že by někdo mohl udělat předělávku běžné stávající nabídky Start.

 

Pokud jde o desktop, ten byl vždy proslavený tím, jak snadno jej lze různými cestami upravit. Odebírání kódu však nevěstí nic dobrého, možnosti vývojářů třetích stran se snižují. Bude nakonec desktopové prostředí modifikovatelné na tak nízké úrovni jako Metro? Možné to je, protože pokud se Microsoftu jeho snahu podaří dotáhnout do konce, nebudeme si do systému moci přidat ani nabídku Start ani jiné částí známé ze starších Windows. Řada známých hacků prý nefunguje již ani v čerstvém Release Preview.

Pokud jste doufali, že vám bude alespoň umožněno nastartovat do desktopu, nikoli do Metra, budete rovněž zklamáni. Tato možnost bude dokonce odebrána ze serverové varianty nových Windows.


MMF24


Zdroj: The Verge | SuperSite for Windows