Hlavní navigace

Microsoft nemá rád zásuvné moduly

1. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již od loňska víme, že se Microsoft v Internet Exploreru 10 zbaví podpory zásuvných modulů. Alespoň to platí pro verzi pro dotykové prostředí Metro. V desktopovém režimu bude prohlížeč nadála podporovat Flash Player i všechny jeho kumpány. Firma se stále snaží vývojářům poradit, jak by měli své webové stránky vystavět, aby se vyhnuli používání flashových a jiných prvků a raději zachovali věrnost HTML a dalším webovým technologiím.

Nyní radí, že stačí do hlavičky stránky přidat informaci o tom, že web vyžaduje některý ze zásuvných modulů. To Internet Exploreru 10 pod Metrem napoví, že teď je vhodný čas se přepnout do desktopového režimu. Sám to sice neudělá, přesto se alespoň slušně zeptá:

Pomocí výsuvné lišty zjistíte, že plnohodnotnou stránku lze zobrazit pouze mimo Metro. Do desktopu se můžete rovnou přepnout, takže máte zajištěn naprosto plynulý zážitek, žádné ruční kopírování adresy a přepínání by nemělo být nutné. Tohle řešení nicméně Microsoft nemá úplně v lásce, považuje jej za dočasné a mnohem více fandí webům bez zásuvných modulů. Není divu, minimálně na spustě mobilních zařízení prostě nemáme možnost, jak obsah ve Flashi nebi Silverlightu zobrazit.

Osobně tohle beru jako nenápadné potvrzení toho, že další generaci Silverlightu už neuvidíme. Rozhodně ne ve formě zásuvného modulu. Na svůj web s flashovými prvky můžete přidat buď informaci do HTTP hlavičky:

X-UA-Compatible: requiresActiveX=true

Nebo použijte meta tag:

Pak bude uživatelům IE10 v Metru sděleno, že se mají přepnout do IE10 pro desktop.

MMF24

Mimochodem, nedávno jsem na YouTube narazil na video, u něhož jsem si nejdřív vůbec nevšiml, že není vložené jako flashový objekt, naopak u něj bylo použito a aktivováno HTML5. Naprosto bezproblémový zážitek mne utvrdil v tom, že minimálně běžný koncový uživatel se už nemá čeho bát. Dříve bylo prohlížení videí vložených pomocí HTML tagu docela nepříjemné, současný stav ale naznačuje, že by letos Google mohl na svém videoportálu konečně provést velký převrat a Flashe se zbavit.

Zdroj: IEBlog | Neowin