Hlavní navigace

Microsoft odpovídá na obavy ohledně Start obrazovky

12. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z významných novinek představenou ve Windows 8 je nahrazení nabídky Start novou Startovní obrazovkou, provedenou ve stylu Metro UI, které už se běžně používá u systému Windows Phone. Někteří testeři projevili obavy ohledně této změny, Microsoft je však vyslechl a odpověděl na ně.

Prvním z problémů, který si sami můžete otestovat v Developer Preview verzi, je obrazovka s přehledem všech programů. Ty jsou prostě seřazeny dle abecedy, což je poměrně nepřehledné a může rozházet ikony souvisejících aplikací. V betaverzi se toto naštěstí změní, ikony budou seskupeny do kategorií dle složky, ve které se nacházejí, takže kupříkladu ikony aplikací sady Microsoft Office budou pohromadě. Jedinou změnou oproti nabídce Start je fakt, že veškeré vnořené adresáře budou povýšeny na kořenové, Microsoft totiž nedoporučuje vytváření vnořených adresářů pro ikony programů.

Dalším z problémů, kteří někteří kritici uvedli, je že obrazovka je mnohem větší a uživatel tak musí kurzorem myši ujet mnohem větší vzdálenost. Microsoft však kontruje tím, že rovněž velikost ikon se zvětšila, čímž se větší rozměry kompenzují, neboť uživatel nemusí být při výběru myší tak přesný. Oproti nabídce Start je toto řešení dokonce i lepší, neboť umožňuje rychlý přístup k většímu množství oblíbených položek, jak znázorňují následující beatmapy a uživatel se navíc orientuje zejména vizuálně.

MMF24

Kritiku získala i absence jumplistů z nabídky Start. Jejich náhrada v dohledu ovšem není, Microsoft se však brání tím, že u Windows 7 nebyly výrazně využívané. Jumplisty z nabídky Start byly použity asi jenom v 1,2 % všech případů.

Zdroj: Building Windows 8 blog via Neowin