Hlavní navigace

Microsoft odrazuje od Chrome pro IE

25. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google před několika dny přišel se svým Google Chrome Frame, jenž do Internet Exploreru přidá engine z Google Chrome, čímž se zvýší rychlost tohoto prohlížeče a přibude schopnost použít nejnovější webové technologie.

Microsoft se svou reakcí rozhodně neotálel. Uživatele od instalace odrazuje, neboť dle něj snižuje bezpečnost Internet Exploreru (o němž některé testy hovoří jako o nejbezpečnějším prohlížeči). Kombinace dvou prohlížečů v jednom má zvyšovat počet zneužitelných bezpečnostních děr až na dvojnásobek, doplňky třetích stran navíc nejsou dostatečně rychle aktualizovány.

Na druhou stranu mohou škodlivé skripty při překonání Google Chrome vrstvy narazit na bezpečnostní systém Internet Exploreru, s nímž si nebudou vědět rady, neboť na něj nebyly vůbec stavěny. Mimo to pro Chrome ani tolik binárních škodlivin neexistuje, díky nižšímu podílu na trhu.

Problém nejspíše nastane u starších verzí, tedy IE7 a stařičkého IE6, kde kombinace s Chrome může způsobit vážné bezpečnostní riziko, kdežto IE8 má mnohem pokročilejší systém ochran, který dle Microsoftu narušují jakékoli doplňky třetích a zvláště Google Chrome, jenž údajně sám o sobě není vůbec bezpečný.

Zdroj: Ars Technica