Hlavní navigace

Microsoft oficiálně vypustil Windows 10 build 10041. Spartan bude příště

18. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od ledna uplynulo hodně vody a Microsoft je konečně připraven doručit nové sestavení Windows 10 Technical Preview. Otrlí jedinci mohou stahovat. Prozatím bylo sestavení uvolněno pro aktualizační kanál Fast, konzervativnější Slow bude povýšen později, až software projde první vlnou upgradů na straně uživatelů ze skupiny Fast.

S tím se pojí opět to, že Microsoft zatím nezveřejnil instalační obraz ve formátu ISO. V tuto chvíli je třeba testovat aktualizaci skrze Windows Update. Na sestavení 10041 podle prvních informací provedete upgrade také v případě, že jste si stáhli a používáte sestavení 10036, které nebylo oficiálně vydáno, pouze uniklo prostřednictvím některého partnera Microsoftu.

 

Aspoň nám se nová verze Windows stahuje. Kdyby došlo k problémům, určitě se o tom zmíníme. Ani ve Windows 10 build 10041 nenaleznete Spartana. Nový prohlížeč ještě není natolik dodělaný, aby ho chtěl vývojový tým sdílet se světem. Na Twitteru zmínil, že ale určitě bude dostupný v sestavení příštím.

Může za to interní změna ve frekvenci vydávání čerstvých sestavení, o tom si povíme později. Sestavení 10041 bylo zkompilováno minulý pátek, nabízí tedy čerstvý kód. Nová sestavení budou kanálem Fast procházet častěji a rychleji než dosud. Novinky jsme vlastně z velké části shrnuli již se stavením 10036.

Novinky a opravy

Očekávejte poloprůhlednou a upravenější nabídku Start s možností připínat aplikace přetažením se seznamu všech aplikací, propracovanější správu virtuálních ploch, více nových dočasných ikon, Cortanu na více trzích, ovšem nikoli v Česku, přepracovaný panel pro správu připojení nebo aplikaci na prohlížení fotek, která teď ve dlaždici ukazuje i snímky z OneDrive.

A podporuje formát RAW. Dosud jsme si nevšimli panelu pro psaní rukou, který je menší a optimalizovaný pro krátké vstupy. Microsoft dále experimentuje se zamykací obrazovkou, což bez dalšího povídání pro nás aktuálně znamená automatickou výměnu pěkných obrázků. Potenciálně na ni vpustí více obsahu, ale experimenty se budou týkat zatím USA a Francie.

Na sestavení 10041 lze patrně povýšit i ze sestavení 10036
Na sestavení 10041 lze patrně povýšit i ze sestavení 10036

Z oprav vypíchněme vždy funkční zjevení nabídky Start a správnost operování vyhledávacího pole, pakliže máte hlavní panel v jiné než dolní části obrazovky. Po spuštění počítače se neukáže nabídka s výběrem systémů, pokud opravdu nemáte více než jeden operační systém. A v prohlížeči snímků se nebudou ukazovat šedivé náhledy v režimu zobrazení sbírek.

MMF24

Zájemci mohou zamířit na Windows Update, instalaci byste nicméně měli dobře zvážit. Zkušební sestavení se pojí se známými problémy, ale můžete narazit i na spoustu dalších.

Zdroj: Blogging Windows