Hlavní navigace

Microsoft plánuje ukecat vývojáře, aby naplnili aplikacemi Windows Store

31. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se všemožně snaží získat vývojáře na svou stranu, aby produkovali aplikace pro Metro. Platí jim, pomáhá a někdy bere vývoj na sebe – jako v případě Facebooku. Situace se zlepšuje, ale otázkou zůstává, jestli bude někdy natolik dobrá, aby chybějící aplikace přestaly být argumentem, proč si nepořídit např. smartphone s Windows Phone.

Ve Windows Store a Windows Phone Store naleznete celkem přes 525 000 aplikací. Jenže Google Play má 1,3 mil. (platí pro srpen) a App Store pak 1,3 milionu aplikací (platí pro září).

Dobrou taktikou, jak získat vývojáře, je jednotný obchod s aplikacemi. Ten se chystá s Windows 10. Dlužno podotknout, že již dnes je vývoj aplikací pro smartphony a tablety tak velice blízký.

Co když další stupeň sblížení selže? Podle Mary Jo Foley není zcela vyloučené, že by se Microsoft vrátil k myšlence Androidích aplikací, které by šly spouštět ve Windows.

Hlavním plánem nicméně prozatím zůstává získat vývojáře, kteří zatím odmítají podporovat platformu s nízkým počtem aplikací. Tým Developer Experience hodlá zaujmout vývojářské skupiny všech velikostí. Nebude však spoléhat na evangelizaci a akvizice, jako tomu bylo doposud. Nyní plánují vývojáře naučit vyvíjet a starat se o své aplikace.

 

Když to vezmu kolem a kolem, tak mi nepřipadá, že by tohle nebyl zájem Microsoftu už dřív. Jen bude bojovat více zarputile a důkladněji. Současně se firma pokusí k platformě přitáhnout studenty, startupy atp. Zkrátka kohokoli. Microsoft se dále pochlubil čísly vztahujícími se ke končícímu roku.

CS24

Aktivních uživatelů v obchodech napočítal o 30 % více, přičemž stahovali a nakupovali aplikace o 110 % více než před rokem. Napočítal i o 80 % více registrovaných vývojářů. K tomu bych však dodal, že nárůst mohli způsobit uživatelé, kteří mají zájem o včasné aktualizace pro Windows Phone. Celých 90 % stažení v případě Windows a 65 % v případě Windows Phone pochází z verzí systémů 8.1.

Zdroj: ZDNet | Building Apps for Windows