Hlavní navigace

Microsoft představil Office pro iOS, ale jen pro abonenty Office 365

18. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O tom, že Microsoft vydá svůj kancelářský balík Office i pro zařízení s iOS, se čas od času mluvilo už dobré dva roky. A od víkendu je sada skutečně dostupná v App Store, i když zatím ne v tom českém. Na iOS přináší trojici hlavních aplikací: Word, Excel a PowerPoint. V aplikacích je možné prohlížet a v omezené míře vytvářet a upravovat dokumenty.

Právě na skromné možnosti editace míří kritika uživatelů, kteří balíku na jeho stránce v App Store vyčítají například nemožnost vložení obrázků nebo tabulky do dokumentu. Při srovnání s konkurenčním textovým editorem Pages pro iOS, resp. dalšími aplikacemi balíku iWork působí Office pro iOS skutečně jako nedonošené dítě. Jenže slabinou kancelářských aplikací od Applu (na iOS) je zase nepřiliš dobrá podpora dokumentů vytvořených v Office, kterou lze nejvíce poznat v textovém editoru Pages – dokumenty sice otevře bez problémů, jenže je zbaví jakéhokoliv pokročilého formátování.

Pro uživatele, kteří potřebují pracovat s dokumenty Office a zároveň nemají trpělivost na věčné opravování formátování, tak může mobilní kancelářská sada od Microsoftu nakonec stejně představovat nejlepší řešení, byť za cenu omezených možností. Navíc je brzy na lámání hole nad redmondským produktem, v App Store je teprve první verze aplikace a je možné, že společnost vyslyší kritiku uživatelů, a mobilní Office doplní o větší možnosti editace.

Aplikace balíku jsou stejně jako na Windows Phone, kde jsou Office již v základu, schovány pod jedinou ikonkou. Teprve hlavní obrazovka pak obsahuje rozcestník do jednotlivých editorů a také k souborům, které jsou synchronizovány přes SkyDrive.

Office jsou dostupné pouze ve verzi pro iPhone, i když je samozřejmě lze používat i na iPadu. A právě edice pro tablet od Applu je také otázkou. Její uvedení je logické (uživatelé budou dokumenty upravovat spíše na větší obrazovce tabletu než malém displeji telefonu), ale nejisté. Nestačilo by totiž pouhé zvětšení rozlišení, aplikace by působila ještě více prázdně. Microsoft by balík musel nejprve rozšířit o další možnosti editace tak, aby srovnal krok minimálně s aplikacemi sady iWork a Google Docs. Uvedení verze pro tablety s iOS tak zřejmě nelze v dohledné době čekat.

 

Největší háček však představuje cena. Office si sice může z App Store stáhnout každý zdarma, ale k používání je nutné přihlášení s účtem Microsoftu, které uživatele nepustí dále, pokud nemá zaplacené roční předplatné Office 365. To v Americe činí 99 dolarů, v Česku bez koruny dva a půl tisíce. Jeho zakoupení jen pro používání mobilních Office by bylo bez nadsázky šílené, mobilní kancelářská sada je tak určena těm, kteří si předplatné koupili původně kvůli počítačům. Další podmínka – předplatné musí být nejméně na rok – pak užití víceméně omezuje jen na firmy. U domácích uživatelů převládá mnohem schůdnější model měsíčního předplatného.

Webové Office: jde to zdarma a lépe. Bez připojení se ale neobejdete.
Webové Office: jde to zdarma a lépe. Bez připojení se ale neobejdete.

CS24

Pokud na tabletu chcete pracovat s dokumenty Office, je tedy rozumnější sáhnout po bezplatné webové verzi balíku uzpůsobené pro dotykové obrazovky (psali jsme o ní minulé léto) – ta paradoxně nabídne dokonce více možností editace než edice pro iOS. Bez internetového připojení se ale neobejdete.

Foto: The Verge