Hlavní navigace

Microsoft připravuje aplikace využívající rozšířenou realitu

12. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V tuto chvíli má nejlepší aplikace pro Windows 8 zřejmě sám Microsoft. Již v základním balení jich dostanete dost na to, aby vás na nějaký ten pátek uspokojily. Poslední zprávy hovoří o tom, že se ale chystají aplikace další a zajímavější. Tým vývojářů, pracující v divizi Bing, se nespokojí s obyčejným předpovídáním počasí a vyhledávání, ve Windows 8 nám chce nabídnout rozšířenou realitu. Vytvoří nejen konkrétní aplikace, dokonce se postará o to, aby těchto funkcí mohli využívat třetí strany.

Microsoft bude stát za vznikem nové generace inteligentních cloudových služeb. Tak nějak jim aspoň říká. Rozšířená realita není úplnou novinkou, pár experimentů jsme zaznamenali. Pro Windows Phone např. vyšla aplikace na překládání. Text z fotoaparátu byl na displeji mobilu překreslen překladem. Aktuálně Microsoft experimentuje se vším. Hledá zaměstnance, kteří by mu pomohli se sledování obrazu z kamery, rozpoznáváním zvuků, obrazů a znaků, případně s překládáním a se stavěním přirozeného uživatelské prostředí.

 

Díky zpřístupnění vývojářského kitu bychom se v budoucnu mohli dočkat her a zajímavých aplikací, které nějakým způsobem využívají rozšířené reality. Zní to slibně, kdy se ale dočkáme hmatatelných výsledků, zůstává ve hvězdách. Divize Bing stojí rovněž za technologií TellMe, což je hlasový asistent Microsoftu. Se zapojováním reality do ovládání firma experimentuje již nějaký ten pátek.

K aplikacím, které již nyní využívají rozšířené reality, patří Star Chart. Stačí, abyste namířili tablet k hvězdné obloze a dozvíte se všechno, o aktuální konstelaci hvězd. Funkci používat nemusíte, ale její použití se vyloženě vybízí.

CS24

Zdroj: ZDNet via Neowin