Hlavní navigace

Microsoft: proč jsou Office a SkyDrive lepší než Dokumenty Google

18. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jde o psaní dokumentů, vytváření tabulek či presentací, stále se hojně využívají plnohodnotná a funkcemi přetékající Office od Microsoftu. Jakmile však přijde řeč na cloud, ztrácí firma pevnou půdu pod nohama. Zde se podařilo prorazit Googlu se svou sadou aplikací Dokumenty, přičemž její chod vyžaduje pouze webový prohlížeč a připojení k Internetu. Služba si zakládá na jednoduchosti a moc dobře si uvědomuje, že běžný uživatel ve skutečnosti těch funkcí moc nevyužije.

A pár základních formátovacích stylů Dokumenty Google nabídnou. Microsoft tedy vyrobil video, kde se snaží napadnout právě jednoduchost konkurenční sady. Předpokládám, že většina fandů cloudové kanceláře bude nesouhlasně kroutit hlavou. Je pravda, že v Office můžete kreativitě popustit uzdu víc, obsah může získat velice zajímavou a neotřelou formu. Domnívám se však, že se Microsoftu vůbec nepovedlo odhadnout, proč lidé Googlův produkt používají.

Jde právě o nekomplikovaný zážitek. Navíc, dokumenty jsou uložené v cloudu, takže k nim máte přístup z de facto libovolného zařízení. A k nejdůležitějším prvkům patří samozřejmě snadná a účinná spolupráce ve více lidech. Microsoft se tyto nedostatky pokouší dohnat, v kombinaci s Office k tomu využívá cloudové úložiště SkyDrive. Jenže tahle dvojka doplácí na malinko komplikovanější použití. (Především musíte do Windows nainstalovat další program, v tomhle případě velkou kancelářskou sadu.) Pokud opravdu využijete pokročilých funkcí z Office, můžete se ovšem cestou sdílení a spolupráce prostřednictvím SkyDrive vydat.

Myslím, že na běžnou práci si ale stejně vyberete Google. A pokud budete vyžadovat skutečně komlexní textový editor, připlatíte si za Office. Jinak ve SkyDrive můžete využít omezenou verzi Office Web Apps a ta ze srovnání s Dokumenty Google nevychází jako totální šampion, který by svého soupeře rozcupoval na kousky. Pokud má převahu, pak jen nepatrnou. A jak to vidíte vy?

CS24

Zdroj: Neowin