Hlavní navigace

Microsoft propustí dalších 7800 lidí, odepíše Nokii a s mobily to bude nahnuté

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šéf redmondské společnosti oznámil další zemětřesení. Před měsícem Microsoft ohlásil, že firmu opustí ředitel divize zařízení Stephen Elop i šéfka mající na starost telefony Jo Harlow. A teď odejde ještě dalších 7800 lidí. Půjde o zaměstnance z celého světa, především jde ale o lidi z mobilní divize. Jde o druhou největší propouštění v historii firmy. To první přišlo před rokem při začleňování Nokie a také to schytali především ti, kteří se starali o mobily. Bylo jich 18 000.

Satya Nadella v červnu prohlásil, že se těžkých rozhodnutí nebojí. Byl proti akvizici Nokie. Kdyby bylo jen po jeho, Microsoft by se zaměřil pouze na byznysové aplikace a cloud. Naznačil, že pokud Windows 10 pro mobily budou stejný komerční propadák jako Windows Phone, nebude mít problém vývoj mobilů ukončit.

Microsoft Lumia 535

V tom včera přišla zpráva o propouštění a celkové restrukturalizaci, která z firemní kasy spolkne 750 až 850 milionů dolarů. K tomu si Microsoft odepíše 7,6 miliardy ze zisku právě kvůli akvizici Nokie. Tím vlastně jen potvrdil, že to byl nechtěný nebo nepovedený obchod. Podobný krok ostatně učinil v případě reklamní společnosti aQuantive, když si odepsal přes šest miliard.

Nadella v dopise zaměstnancům řekl, že firma má stále zájem tvořit vlastní mobily. Půjde na to ale jinak. Nejde jí o tom prodávat pouze samotné přístroje, ale posílit celou propojenou rodinu Windows. Chce efektivněji prodávat a zaměřit se na tři segmenty. Levné telefony, firemní mobily a highendové přístroje.

Detaily firma objasní 21. července spolu s oznámením finančních výsledků za poslední čtvrtletí fiskálního roku 2015. Zatím můžeme jen spekulovat, jestli to znamená konec vývoje tuctu zaměnitelných zařízení nižší nebo střední třídy (které dlouhodobě kritizujeme). Zatím také není jasné, jak chce Microsoft k Windows 10 nalákat další výrobce. Na trhu s WP má Microsoft/Nokia podíl přes 90 %.

Dochází trpělivost

Osobně ono oznámení chápu jako poslední šanci mobilní Windows. Prodeje WP sice rostou, jenže Android i iOS rostou rychleji. Navíc jediný, kdo dokáže na mobilech pořádně vydělávat, jen Apple. Trochu ziskový je také Samsung, ale ostatní jsou na hraně nebo v červených číslech. V nich ostatně byla i Nokia před akvizicí. Microsoft mobilní divizi nekoupil, aby na ni prodělával. Měl pomoci ní ukázat, že Windows Phone je důstojná platforma.

 

KL24

Jenže jak víme, zákazníky nepřesvědčil, vývojáře také ne. Jedni bez druhých nebudou fungovat. Na letošním Buildu firma oznámila, že pro podporu vývojářů udělá cokoliv. Vydala například nástroje pro jednoduchou portaci aplikací napsaných pro Android a iOS. Když budou aplikace, budou uživatelé, že ano. No a i když tohle selže, Windows na mobilech budou jen zapomenout kapitolou jako přehrávače Zune.

Zdroj: Microsoft (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?