Hlavní navigace

Microsoft prý zainvestuje do CyanogenModu. S takovou myšlenkou není sám

30. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadšenci do Androidu určitě znají CyanogenMod. Není to poprvé, co se k nám doneslo, že by Microsoft vývoj této alternativní varianty Androidu podpořil. Podle The Wall Street Journal by se redmondský gigant měl stát menším investorem. Navzdory tomu by do vývoje nalil zhruba 70 milionů dolarů, což nelze považovat za bezvýznamnou částku.

A co víc, Microsoft prý není jediný s podobnými úmysly. Myšlenky napadají další blíže nespecifikované podniky, a to především z jediného prostého důvodu. Investice by se pokusila narušit nadvládu Googlu a Androidu. Microsoft zprávu pro WSJ odmítl komentovat. Relevantní zůstat chce a dokonce vlastní mobilní operační systém, ale Windows Phone zrovna zázračné výkony nepředvedla.

 

CyanogenMod proto představuje logickou volbu, kam případně přesměrovat své snažení. Na druhu stranu firma chystá Windows 10 a vypadalo by všelijak, kdyby vedle toho podporovala jiný systém. Už v minulém roce jsme měli pocit, že se Microsoft věnuje více jiným než domácím platformám.

Ovšem vývoj mobilů s Androidem, který převzal od Nokie, zařízl. Samotní výrobci smartphonů kvůli podmínkám, jež si Google stanovil, by jistě kompatibilní alternativu uvítali. Kdyby se našli velcí investoři, mohla by se situace na trhu se smartphony zajímavě vyvíjet. Nezapomínejme na Číňany, kteří se už dávno nebáli nasazovat v svých přístrojích upravené verze Androidu.

KL24

Opravdu velký problém s alternativními variantami je v podstatě pouze jeden – nenajdete v nich Google Play. Když bude mít každý výrobce svůj obchod a alokacemi, bude platforma roztříštěná a vývojáři jistě všechny obchody opečovávat nebudou.

Zdroj: The Wall Street Journal Online via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?