Hlavní navigace

Microsoft pustí Alexu do Windows 10 a možná obětuje Cortanu

8. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že Microsoft pustí do Windows konkurenci pro svou Cortanu jsme nakousli už v srpnu, kdy oznámil dohodu s Amazonem. Fungovalo by to i obráceně na zařízeních s Alexou, tedy především na krabičkách Amazon Echo sloužící k nakupování.

Chvíli to trvalo, ale Alexa ve Windows se stala realitou. Společnost Acer dnes oznámila, že v tomto čtvrtletí integruje Alexu do několika vybraných notebooků a počítačů All-in-One. Konkrétně jde o Aspire 5, Aspire 7, Spin 3, Spin 5, Switch 7 Black Edition, Swift 3, Swift 5, Swift 7, Aspire Z24, Aspire U27 a Aspire S24.

acer-brings-amazon-alexa-to-pcs Notebooky Acer a Amazon Alexa

Acer není jediný, Alexa přichází na počítače s Windows i u dalších výrobců. Asus nabídne podporu u notebooků řad ZenBook a VivoBook, HP u zařízení Pavilion Wave. Podpora je závislá na kvalitě zvukové části, kvalitních mikrofonech a podpoře technologie Intel Smart Sound. Konkrétně třeba u notebooků Switch 7 a Spin 5 garantuje Acer komunikaci s Alexou do vzdálenosti 2,74 m od mikrofonu.

hp-pavilion-wave-alexa HP Pavilion Wave

Pavilion Wave by dokonce měl mít i volitelný LED pásek, který bude svítit podle hlasu Alexy. Namísto původně slibované integrace bude Alexa pro Windows 10 ve formě samostatné aplikace, kterou Acer, Asus a HP na své počítače zřejmě předinstalují. Zatím to ale nevypadá, že by šlo o volně stažitelnou aplikaci, kterou byste si mohli nainstalovat kamkoliv.

Spojení Microsoftu a Amazonu si lze vyložit i jako strategické partnerství – hlasoví asistenti se budou objevovat v čím dál více zařízeních a společnosti si takto postupně kolíkují území, které by později získávali jen těžko.

KL24

jeff-bezos-and-his-1000-person-alexa-army-are-building-the-future Šéf Amazonu Jeff Bezos foto: Business Insider

Siri je sice jen v zařízeních Applu, ale má silnou pozici a Google Assistant (byť jde o asistenta s nejméně originálním názvem) je pro ně také hrozbou. Bixby je zatím jen okrajovou platformou. Co mají Cortana s Alexou společné a odlišuje je od Googlu a Siri je absence češtiny.

Jen těžko si lze představit, že si uživatel bude u počítače vybírat, kterého hlasové asistenta zrovna použije. Může se stát, že výrobci počítačů upřednostní Alexu pro její lepší integraci s chytrou domácností a Microsoft bude tohoto kroku litovat. A nebo také nebude a s případným ústupem Cortany počítá, hlavně když za to dostane něco jiného. Už nyní je Bing nastavený jako hlavní vyhledávač pro Alexu. Pokud Microsoft nedokáže prorazit s Cortanou ve Windows, tak zřejmě nemá sílu s ní prorazit ani jinde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.