Hlavní navigace

Microsoft se zase reorganizuje. Myerson odchází, divize Windows a zařízení se rozdělí

5. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Změny. Zase.

Vydání další iterace Windows 10 je na spadnutí a v tomto čase přichází z Redmondu zpráva o velké interní reorganizaci. Microsoft má reorganizace v oblibě. Od nástupu Nadelly na pozici ředitele se firma transformuje aspoň do nějaké míry každý rok. Koneckonců pružné reakce na měnící se reality jsou žádoucí. Co se mění tentokrát? Před pár dny Satya Nadella oznámil změny všem ve firmě formou otevřeného elektronického dopisu. První velkou změnou je odchod Terryho Myersona z Microsoftu, kde od roku 2013 vedl divizi Windows a zařízení. (Mimochodem, jeho dopis podřízeným ostatním lidem v Microsoftu si můžete rovněž přečíst, a to na LinkedInu.) S tím je přímo spojen zánik této divize, resp. její rozdělení. V Microsoftu tak nakonec vznikly dva nové velké týmy.

První nový tým

Za tým zaměřený na uživatelský zážitek a zařízení bude zodpovídat Rajesh Jha, jenž v Microsoftu dosud zastával pozici výkonného viceprezidenta skupiny Office. Redmondští reflektují současnost, kdy používáme mnoho různých typů zařízení. Chtějí tímto krokem zajistit konzistentní uživatelský zážitek napříč produkty.

Rozdělení rolí v tomto týmu na nižším stupni vypadá následovně (zmíním jen ty pro nás nejdůležitější). Přímo vývoji Windows se bude nadále v roli lídra věnovat Joe Belfiore. Zajistí mj. to, aby software dobře ladil s hardwarem, když to trochu zjednoduším. Bude tedy rovněž komunikovat s partnery a řešit jejich potřeby při tvorbě inovativních produktů.

Jestliže měl na starosti značku Surface, teď bude Panos Panay jako Chief Product Officer dohlížet primárně na zařízení obecně. Nastaví vizi, bude zajišťovat konzistentní kvalitu, vytvářet úplně nové typy produktů apod. O zařízení rodiny Surface bych se v tomto bodě nebál.

Druhý nový tým

Řeč byla o vytvoření dvojice nových týmů. Ten druhý se zaměří na cloud a umělou inteligenci a povede ho Scott Guthrie. To byl dosud další výkonný viceprezident, konkrétně měl na starost právě cloud a dále firemní produkty. Oproti současném stavu tak dohlíží navíc na rozvoj umělé inteligence jako platformy. To pro nás přehled zřejmě stačí, detaily reorganizace případně hledejte v dopise od Nadelly publikovaném na webu Microsoftu.

Závěr

Proč k podobnému kroku došlo? Můžeme o tom jen spekulovat. Klasické počítače, ačkoli v posledních letech zažily určitou formu renesance v podobě pestré nabídky výborných, ale také drahých pracovních laptopů, se nadále stávající záležitostí více a více okrajovou, resp. vhodnou jen pro nemainstreamový spotřebitelský trh, může dávat smysl vyvíjet tyto produkty samostatně z pohledu firemní hierarchie.

Areál společnosti (foto: Microsoft) Areál společnosti (foto: Microsoft)

Naopak samostatná divize se může naplno starat o ty produkty či platformy, kde leží budoucnost. Cloud je pro Microsoft důležitý již dnes a jeho důležitost bude stoupat. Umělá inteligence dnes rohy vystrkuje, ale opět se jedná se perspektivní odvětví, na které se Microsoft musí soustředit, pokud si chce dlouhodobě udržet status jednoho z nejdůležitějších hráčů v IT.

KL24

Dříve byl Office vyčleněn do samostatné skupiny a našel si své místo na trhu – úspěšně přechází na model předplatného. V loňském roce navíc Microsoft poprvé nabídl portfolio produktů spojené do jediného balíku jménem Microsoft 365. Kam se zařadí Windows, který firma samostatně formou předplatného nenabízí a těžko kdy nabízet bude? Jak bude jeho vývoj živen?

Tyto a podobné otázky Redmondští musí vyřešit. Windows nicméně Microsoft nicméně formou předplatného nabízí, jen ne samostatně a ne spotřebitelům a spotřebitelkám. K dispozici je v rámci balíku Microsoft 365 cíleného na organizace.

Byl pro vás článek přínosný?