Hlavní navigace

Microsoft se chystá na další odpis. Tentokrát v souvislosti s telefony

28. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejspíš to není moc překvapivé, ale Microsoft na prodeji mobilů nevydělává. Nokia věděla, proč se ztrátového byznysu zbavuje, ve své době byl proti nákupu mobilní divize ostatně i sám Nadella, současný ředitel redmondského giganta. V posledních letech má firma problém se prosadit v nových odvětvích a o prodělečnosti už něco ví. Třeba na Surfacu prodělala kalhoty.

Veřejně vystavený dokument prozrazuje, že prodeje smartphonů ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2015 nenaplnily stanovené cíle. Před pár dny nám finanční výsledky řekly, že se v posledním čtvrtletí prodalo 8,6 milionu Lumií, jenže se ztrátou čtyř milionů dolarů. Jak upozorňuje Computerworld, firma ztrácí na každém mobilu zhruba 12 centů, a to ještě před započtením výdajů na reklamu atd.

 

V tom jsou ovšem započítány také hloupé telefony, takže přesné číslo týkající se pouze Lumií neznáme. Kromě toho se ale pravděpodobně schyluje k odpisu. Microsoft v minulosti odepsal 900 milionů kvůli Surfacu RT, který se prostě neprodával dobře a sklady byly přeplněné. Microsoft koupil mobilní divizi od Nokie za 3,79 miliardy eur. Obchod byl dokončen v dubnu loňského roku.

Doslova to v dokumentu nepíše, ale podle výkladů je jasné, že se Microsoft chystá na další odpis. Firmu by tak na nákupu hardwaru ztratila několik miliard. Sám Nadella po zveřejnění finančních výsledků na tiskové konferenci řekl, že musí podařit snížit výrobní náklady vlastních smartphonů v souvislosti s Windows 10:

We continue to demonstrate momentum in the value smart phone segment of the phone market, driving 18 percent growth in Lumia volume this quarter. However, we need to take further action to reduce our costs across devices as we execute on our Windows 10 first party hardware plans.“

CS24

Tyto faktory podle Paula Thurrotta povedou k tomu, že se Microsoft ještě více zaměří na levné telefony, zatímco vlajkové lodě bude opomíjet. Jen nevím, jestli je možné, aby je pomíjel ještě víc než teď. Podle Computerworldu Redmondští počítají s oznámením odpisu v červenci.

Zdroj: Microsoft via Computerworld | Thurrott.com