Hlavní navigace

Microsoft se podřídí EU. Alternativní prohlížeče pro Windows RT budou?

11. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konkurenční prostředí je potřeba, aby se inovace nezastavila, v tom se zřejmě shodneme. V posledních letech je ale docela normální, že si tvůrce operačního systému buduje vlastní uzavřený ekosystém, kam konkurenci nepustí. Bavíme se teď o internetových prohlížečích. Platí to pro Apple a jeho iOS, stejně tak to ovšem bude ve Windows RT. Ačkoli nám uniká, proč si ještě nikdo nepostěžoval na Apple, Evropská unie na podnět zvenčí zahájila další vyšetřování Microsoftu. To není poprvé, ale nejspíš ani naposled.

Tip: Evropská unie vyšetřuje Microsoft kvůli blokování prohlížečů ve Windows RT

V minulosti byl Microsoft pokutován za to, že zneužívá svého monopolního postavení. V ruce 2009 bylo rozhodnuto, že musí uživatelům nabídnout, aby si mohli vybrat svůj prohlížeč a nepoužívali automaticky v systému integrovaný Internet Explorer. Rovněž vám asi neuniklo, že se slavná nabídka s výběrem prohlížečů se objevovat přestala. Až po několika měsících si toho někdo všiml, přičemž EU se v tuto chvíli rozhoduje, co s Microsoftem udělá. Hrozí mu ale kolosální sankce.

 

Souběžně s tímto vyšetřováním probíhá jiné, kde se Evropská unie zabývá situací ve Windows RT. Zde Microsoft svým konkurentům neumožňuje využívat všechna API, jež sám používá v Internet Exploreru. Redmondští totiž v edici Windows pro ARM omezují desktop na úkor Metra a nového běhového prostředí WinRT. Sami přitom ale využívají některá API z desktopového prostředí Win32, ostatní to ale nedovolí. Z principu tak ve Windows RT nemohou vzniknout plně konkurenční prohlížeče. Stěžoval si jak Google, tak Mozilla.

Steve Ballmer, šéf Microsoftu, jednomu ze členů komise potvrdil, že se jeho podnik okamžitě podrobí nařízení, které Evropskou unie vydá. To můžeme těžko považovat za nečekaný zvrat, v opačném případě by mu přece hrozily pokuty a nekonečný kolotoč problémů. Podřídit se je prakticky jediná schůdná cesta. Podobné vyšetřování v souvislosti s omezováním konkurenčních prohlížečů ve Windows RT probíhá také ve Spojených státech.

Kromě této „šokující“ novinky jsme se bohužel nic dalšího nedozvěděli, takže nám nezbývá, než vyčkávat, jak to celé dopadne. Jsme popravdě velmi zvědaví.

CS24

Zdroj: Neowin