Hlavní navigace

Microsoft Security Essentials 4: ukázky z bety

30. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na podzim roku 2009 Microsoft vtrhl na počítače s vlastním antivirovým programem. Do té doby nás chránil Windows Defender vestavěný do Windows Vista a 7 v kombinaci s řešením od třetí strany. V souvislosti s chystanými osmičkami se samozřejmě spekuluje, zda Security Essentials nenahradí Windows Defender. Pokud by se tak stalo, měl by Microsoft své operační systémy od samého začátku kompletně zabezpečené. Pravděpodobně by se pak ale potýkal s antimonopolním úřadem. Všichni víme, jak to dopadlo v případě Internet Exploreru nebo Windows Media Playeru.

Stylem ovládání se Defender svému chytřejšímu a mladšímu kolegovi dost podobá, v podstatě nabízí pouze omezené detekční schopnosti, což je takřka jediná odlišnost. Zatímco se ale na antispywarového Defendera poměrně dost nadává, na Security Essentials se pějí ódy. Výsledky v různých testech vypovídají o kvalitách antiviru. Microsoft sází na jednoduchost, aplikace je velmi úsporná, nepřetéká funkcemi a nehýří grafickými efekty. A i proto svižně běhá na pomalejších strojích.

Vzhledem k tomu, že se antivir umí postarat sám o sobe docela dobře, jde o ideální produkt pro začátečníky. V podstatě ho jen nainstalujete, program si sám kontroluje aktualizace, jednou za týden prohledá počítač a viry odstraní pouze s lehkou pomocí z vaší strany. Zvlášť když si lehce pohrajete s nastavením, můžete klidně zapomenout, že jste nějaký antivir kdy nainstalovali. O slovo se zase přihlásí, až to bude potřeba.

Kam se poděly Security Essentials 3.0?

Security Essentials 2.0 uvedl Microsoft na trh po roce vývoje, tj. loni. Nyní, po dalším roce, jsme očekávali třetí generaci, místo toho jsme ale dostali rovnou čtvrtou. Nebo spíš dostaneme, poněvadž ostré vydání leží před námi, někde v budoucnosti. Můžete se ale podívat na první betaverzi, k níž se lze dostat přes program Microsoft Connect. Čeká vás ovšem hodně klikání, přihlašování a čtení licenčních podmínek.

K oficiálně podporovaným systémům patří:

  • Windows XP SP3
  • Windows Vista SP1 nebo SP2
  • Windows 7 SP1

Redmodský gigant zatím XP neodepsal, což zní samo o sobě dost divně v kontrastu s tím, že takový Internet Explorer 10 už se nepodívá ani na Vistu. Buďme za to každopádně vděční. Předesílám, že seznam novinek se může zdát relativně objemný, avšak na programu samotném toho mnoho na první pohled nepoznáte. Lepší detekční schopnosti se projeví až časem, do očí vás praští leda lehký facelift.

Začněme ale popořadě. Při instalaci vás nic nepřekvapí, jedině to, že na vás bude program mluvit anglicky. Česká verze zkrátka není k dispozici.

Musíte opět odsouhlasit podmínky použití programu.

Pokud chcete pomoci vylepšit software, můžete zapnout automatické odesílání zpětné vazby.

Jako vždy vám Microsoft doporučí, abyste zapnuli bránu firewall vestavěnou ve Windows, pakliže žádnou zapnutou nedetekuje. Byť nejde o žádnou novinku, tento krok chválím.

Posléze proběhne krátká příprava na instalaci.

Až po potvrzení následující obrazovky se zahájí samotná instalace.

Po zbytečně vysokém počtu kroků se zahájí kopírování souborů do cílových adresářů.

Na závěr vám Microsoft doporučí okamžitě vyhledat poslední aktualizace a spustit krátkou kontrolu.

Zase o něco jednodušší

Sami si spočítejte, kolikrát musíte klepnout myší, než instalací projdete na samý konec. V rámci zjednodušování by firma určitě měla zredukovat počet kroků. Instalace vás sice od používání Security Essentials neodradí, ale působilo by to lépe.

Pokud ponecháte předvolbu k vyhledání aktualizací s provedení rychlé kontroly, jako první z programu uvidíte dobře známou sekci:

Po aktualizaci proběhne krátká kontrola počítače, která si posvítí na nejdůležitější oblasti. Kompletní kontrolu si případně musíte spustit sami. V hlavním okně si můžete všimnout dalšího zjednodušení uživatelského prostředí, které nyní působí až příliš stroze.

Konkrétní označení bety:

Jak sami vidíte, změny jsou opravdu kosmetické. Všimnou si můžete leda zvýšeného výkonu, což člověk nicméně někdy ani pořádně nezaznamená.

Pokud antivir narazí na známý kousek malwaru, odstraní jej sám, aniž by se vás na něco ptal. A protože lepší detekci hrozeb ověří až čas a pořádné testy, nemáme o čem dalším hovořit. Microsoft Security Essential 4 beta si klidně vyzkoušejte a s dojmy se podělte v diskusi.

KL24

Byl pro vás článek přínosný?