Hlavní navigace

Microsoft si utahuje z Googlu a chce k sobě přetáhnout uživatele Gmailu

18. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme na Cnews psali o tom, kterak Google zruší funkci Sync (Exchange ActiveSync) ve své poštovní službě. Od února už nebude možné jednoduše synchronizovat poštu, kontakty a kalendář ve Windows Phonu a Windows 8, protože Google přechází na otevřené protokoly, se kterými se zase nekamarádí Microsoft.

Microsoft na to překvapeně (nikoliv překvapivě) reagoval na svém blogu. Zimnímu úklidu u Googlu nerozumí, a proto nabízí uživatelům vhodnou alternativu – Outlook.com.

Outlook.com
Outlook.com

Freemail od Microsoftu si s EAS pochopitelně poradí, neboť za ním stojí samotní Redmondští. Přejít z Gmailu je navíc dost snadné. Stačí založit novou schránku, automaticky převést kontakty (viz screenshot) a poštu (lze stáhnout přes POP3) a následně kontaktům rozeslat zprávu, že máte nový e-mail.

Outlook.com
Outlook.com

Následně Microsoft vyjmenovává výhody EAS. Ostatně už včera jsme tvrdili, že Microsoft se každého zaváhání bude snažit využít. Ale že to bude tak rychle, jsme nečekali.

Microsoft má ale sám trochu másla na hlavě. Když je možné použít vlastní proprietární formát, s radostí po něm sáhne. Doteď lidi trápí binární dokumenty Office, proto Microsoft přišel se Silverlightem, zvukem a videem ve formátu Windows Media atd. Teď na rozdíl od Googlu nebo Applu ve svých systémech využívá vlastních e-mailových protokolů a ostatní ignoruje. Poštu sice v jeho aplikacích stáhnete díky POP3 nebo IMAP, ale synchronizované kontakty a kalendář si přes CardDAV nebo CalDAV prostě neužijete. Nemá proto samozřejmě důvod, neboť EAS to zastoupí stejně (a lépe).

 

MMF24

Ale naopak u Outlooku.com zase nenabízí ani ten IMAP, nedejbože DAV. Pokud chcete vážně používat freemail od Microsoftu, potřebujete k tomu i jeho klientskou aplikaci, ať už je to Outlook nebo Windows Live Mail na mobilech, tabletech či desktopech s Windows. Svým způsobem se chová stejně jako Gooogle.

Zdroj: Microsoft