Hlavní navigace

Microsoft spustil Skype pro web. Zatím je jen pro pár lidí a vyžaduje zásuvný modul

17. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce
Uživatelé Skypu prý denně provolají 33 milionů hodin.

Ne, že bychom Skype na webu nezažili vůbec, ale tentokrát se Microsoft posouvá o něco dále. Do této chvíle jsme tu měli komunikátor, jenž fungoval pouze ve službě Outlok.com, přičemž k běhu bylo nutné instalovat zásuvný modul (ovšem s výjimkou textového chatu), ve své době již věc velmi obtížně ospravedlnitelnou. O kolik přesně se situace zlepšila?

Oznámený Skype běží na webu a je přístupný pro všechny na adrese Skype.com. Aspoň padla podmínka, že musíte používat Outlook.com. Stačí se na dané stránce přihlásit k účtu, což nutně neznamená, že si službu osaháte ihned. Nejdřív k ní získala přístup menší skupina testerů. Ani já jsem třeba neměl to štěstí.

 

Ostatní mohou čekat i několik měsíců. V opačném případě byste mohli rovnou začít chatovat a prohlížet starší konverzace. U hovorůvideohovorů se zatím stále neobejdete bez zásuvného modulu, stažení a instalaci se tudíž nevyhnete ani dnes. Nicméně, víme, že se to změní. Microsoft do Internet Exploreru implementuje RTC.

Oznámení neslibuje podporu jiných prohlížečů, takže to celé zavání tím, že WebRTC od Mozilly nebo Googlu zůstane vynechané a Skype v příslušných prohlížecích bez zásuvného modulu nepoběží. Na to si ale budeme muset počkat, v tuto chvíli ani neznáme časový rámec vývoje Skypu pro web.

CS24

Skype pro web běží v IE 10 a novějším, posledních verzích Firefoxu a Chromu a v Safari 6 a novějším. Prozatím ho trápí pár problémů, např. rychleji vysaje energii v akumulátoru v zařízení s OS X. Může také chvíli trvat, než vytočí druhou stranu při zahájení videohovoru.

Zdroj: Skype Blogs