Hlavní navigace

Microsoft Surface oficiálně. Jak vypadá vyzyvatel iPadu?

16. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi představením tabletu Surface a jeho prodejem utekly čtyři měsíce, déle než je v oboru zvykem. Doteď jsme ale některé hardwarové detaily ani cenu neznali. Microsoft je zveřejnil až v den předprodeje.

Unikátní kryt a stojánek z něj udělají notebook

Microsoft si nechal vyrobit jeden z největších tabletů. Úhlopříčka displeje 10,6 palce je více, než běžně vídáme, kvůli tomu narostly i celkové rozměry. Surface je stejně tenký jako iPad 3, tedy 9,4 mm. Jenže je o skoro 30 gramů těžší. Hmotnost 680 gramů není na několikahodinové držení v ruce. Ale na to Microsoft myslel.

Microsoft Surface
Na tabletu jsou pouze tlačítka pro vypnutí/zapnutí a kolébka hlasitosti

Součástí zadní stěny je totiž stojánek, který uloží Surface pod úhlem jako u notebooku. To se bude hodit při sledování videa nebo psaní na klávesnici. Ovládání jistě bude pohodlnější s tabletem položeným na stole než s rukou ve vzduchu.

K notebookům bude mít Surface vlastně blízko, neboť bude k dostání se dvěma různými klávesnicemi, které zároveň slouží jako kryt. Jedním je silikonový Touch Cover, který je tenčí (3 mm, 200 g, má i touchpad), ale prý pohodlnější než při psaní na displeji. Druhým je o deset dolarů dražší Type Cover, který už má standardně oddělená tlačítka, ale zato je o 2 mm vyšší. Psaní už by mohlo být přinejlepším pohodlné jako u notebooku. Je to příjemná změna oproti krytu u iPadu, který sice slouží jako stojánek, ale jinak nic neumí.

Tělo tabletu je vyrobeno ze slitiny křemíku, displej zase chrání Gorilla glass od společnosti Corning. A právě zobrazovadlo je místem, kde Surface oproti iPadu papírově hodně ztrácí. Při větší úhlopříčce má nižší rozlišení 1366 × 768 px a podporuje „jen“ pět dotyků současně (iPad až 10). Při ovládání to ale nebude velkou nevýhodou. Hrubší rozlišení vám ale bude připadat jako na notebooku místo moderního tabletu. Microsoft však díky technologii ClearType umí dobře vyhlazovat písmo, takže si kritiku budeme šetřit, než se nám Surface dostane do rukou.

Uvnitř silnější než iPad

Základem tabletu Surface je čipová sada Nvidia Tegra 3 (T30). Má čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,4 GHz a dvanáctijádrovou grafiku. Příští rok už toto SoC bude trochu zastaralé, ale aktuálně je to stále výkonností špička.

Microsoft nešetřil na operační paměti, nabídne rovnou 2 GB. Úložiště je také velké, Surface se bude prodávat s 32GB a 64GB flash pamětí, k tomu ještě disponuje slotem na karty microSDXC, takže prostor můžete zdvojnásobit. To je velká výhoda oproti iPadu.

Microsoft Surface Microsoft Surface Microsoft SurfaceMicrosoft Surface

Co se týče sítí, tak Surface za sokem trochu ztrácí, neboť nebude k dostání verze s 2G/3G sítí. Jinak ale není co vytknout. V tabletu je dvoupásmová Wi-Fi 802.11a/b/g/n i Bluetooth 4.0. Z počátku se Microsoft, podobně jako Amazon u nových Kindle Fire, chlubil dvěma anténami MIMO, což by zlepšilo dosah i výkon bezdrátové sítě. Snad je tato informace stále aktuální, v nových specifikacích totiž není uvedena.

Surface má standardní senzorovou výbavu: automatický regulátor jasu, akcelerometr, gyroskop a kompas; GPS bohužel chybí. Na těle najdete plnohodnotný konektor USB 2.0 pro připojení periferií, výstup pro video (redukce se prodávají zvlášť) a také 3,5mm jack. Součástí jsou dva mikrofony, stereo reproduktory a také dva fotoaparáty, oba s rozlišením 1280 × 720 px. Budou dobré akorát tak na video ze Skypu, s novým iPadem lze i poměrně kvalitně fotit, byť budete vypadat hloupě.

Z čeho mám osobně největší strach, je výdrž. Microsoft pravděpodobně nechtěl zvyšovat hmotnost zařízení, proto použil jen 31,5Wh akumulátor, menší iPad má 42Wh. Surface má i větší displej, proto si myslím, že by výdrž při hraní i surfování bude citelně slabší. Ale třeba v Redmondu nějak zázračně zvládli správu napájení.

Software hlavním tahákem, nebo ne?

Surface poběží s „osmičkami pro ARM“, které dostaly název Windows RT. Budou podporovat všechny Metro aplikace z Windows Storu, ale nikoliv už aplikace v Metro stylu, které budou naprogramovány jen pro architekturu x86. Čert aby se v tom vyznal. Každopádně Store bude hlavním centrem, z flashky žádnou aplikaci nespustíte. RT bude kromě rozhraní Metra obsahovat také tradiční desktop, ale aplikace pro něj budou pravděpodobně jen ty systémové od Microsoftu.

Standardní součástí bude Office 2013 RT pro domácnosti a studenty, který bude obsahovat Word, PowerPoint, Excel a OneNote s několika omezeními (chybějící makra…). Vyšší verze s Outlookem a dalšími aplikacemi pro Surface nebude. Prozatím se ani nepočítá s alternativními prohlížeči, takže budete muset chtě nechtě používat Internet Explorer 10.

Microsoft Surface

Office bude velkou výhodou Microsoftu, zřejmě i proto je možné z tabletu udělat něco jako notebook. O systému také nepochybujeme, osmičky jsou pro dotykové ovládání jako stvořené, dokonce můžete mít na jedné obrazovce dvě aplikace současně, což u Androidu ani iOS standardně nelze.

Jenže konkurence už má nabité obchody se softwarem. Kupříkladu pro iOS je přes 700 000 aplikací a jen 250 000 z nich je pro iPad. Ve Windows Storu jich napočítáte jednotky tisíc, což se ale možná brzy změní. V Microsoftu jsou optimisté a věří, že v lednu jich bude už 100 000.

Hlavním trumfem a důvodem, proč Surface nebo jiný tablet s Windows RT kupovat, bude provázaný ekosystém. Pokud máte Xbox 360, telefon s Windows Phone 8, počítač s Windows 8, vše bude skvěle provázáno jedním účtem, jedním nastavením, sdíleným diskovým prostorem a dalšími vychytávkami.

 

Cena a dostupnost

Ceny už Microsoft sdělil s předstihem. Pokud zůstaneme v USA, rovnají se těm z iPadu. Základní 32GB model stojí 499 dolarů, stejně jako iPad 16 GB Wi-Fi. O stovku dražší je stejný model s klávesnicí a krytem Touch Cover, stejně stojí iPad 32 GB Wi-Fi. Nejdražší je Surface s 64 GB paměti a Touch Coverem, cena je opět shodná s iPadem s 64 GB paměti a Wi-Fi.

Samotný Touch Cover se bude prodávat za 120 dolarů, lepší klávesnice Type Cover za 130 dolarů. Surface i příšlušenství budou v modré, červené, purpurové, černé a bílé variantě. Už odstartoval předprodej, do obchodů se tablet dostane 26. října.

Češi mají smůlu, z počátku bude dostupný jen v USA, Kanadě, Austrálii, Francii, Británii, Německu, Číně a Hongkongu.

CS24

To ovšem neznamená, že si nebudete moci koupit jiný tablet s Windows RT. Ostatní výrobci jako Acer, Asus nebo Samsung určitě pomůžou tuto díru zalepit a třeba nabídnou i lepší displej či jiné vychytávky.

Tabulka s parametry


Microsoft Surface Apple iPad
rozměry 275 × 172 × 9,4 mm 241 × 185,7 × 9,4 mm
hmotnost 680 g 652 g (662 g)
displej 10,6", 1366 × 768 px, ClearType HD, Gorilla glass 9,7", 2048 × 1536 px, IPS, sklo
SoC Nvidia Tegra 3 T30, 4× 1,4 GHz Cortex-A9 Apple A5X, 2× 1,0 GHz Cortex-A9
paměť 2 GB 1 GB
úložiště 32/64 GB + microSDXC 16/32/64 GB
konektivita Wi-Fi 802.11a/b/g/n, MIMO, Bluetooth 4.0, video výstup, USB 2.0, 3,5mm jack, cover port, stereo repro Wi-Fi 802.11a/b/g/n, (2G/3G), 3,5mm jack, dock port, repro
fotoaparát 720p (přední), 720p (zadní) 720p (přední), 5 Mpx (zadní)
senzory akcelerometr, gyroskop, kompas, regulátor osvětlení akcelerometr, gyroskop, kompas, regulátor osvětlení, (GPS)
akumulátor 31,5 Wh 42,5 Wh
systém Windows RT iOS 6

Zdroj: Microsoft