Hlavní navigace

Microsoft Surface: praktický stůl s počítačem v těle

26. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože Microsoft mnozí považují za čistě softwarovou společnost, aktivně se angažuje také na poli hardwaru. Příkladem budiž jeho klávesnice, myši, webové kamerky nebo nejnovější chladicí podložka pod notebook. Stůl s názvem Microsoft Surface se klasickému hardwaru tak trochu vymyká. Jde totiž o kompletní počítač zabudovaný do poněkud nezvyklého obalu.

Sílu i praktičnost dotykových obrazovek mohou oceňovat nejenom majitelé některých notebooků, ale i upravených počítačů, jako je například HP TouchSmart. Jednoduchost ovládání, kterou nabízí možnost použití rukou bez dalšího hardwaru, který byste museli držet, je jedním z důvodů, proč je Microsoft Surface tak zajímavý.

Snímání pohybu na displeji, uživatelské rozhraní

Dotykový displej? Mýlíte se.

Kdo někdy viděl ukázku Microsoft Surface, může mít dojem, že povrch tohoto stolku je tvořen dotykovým displejem se zvýšenou odolností. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Deska stolu je tvořena tvrzeným plastem, na jehož část je pomocí několika projektorů promítán obraz. V praxi se tak nemusíte bát „bouchnout do stolu", nic se nestane, ani pokud na jeho povrch nechtěně vylijete kávu či jinou tekutinu.

A reakce na dotyk? Na vyhrazené části desky stolu, která se chová jako monitor, sleduje pohyb několik infračervených kamer. Jakmile přiblížíte ruku k povrchu stolu, nebo s ní po desce prostě pohnete, přenesou se informace o pohybu do počítače a je na softwaru, aby vše vyhodnotil.

Povrch desky je matný s vysokým úhlem viditelnosti, takže nikdo z osazenstva okolo stolu by neměl mít problém se sledováním obrazu.

Nová generace uživatelského rozhraní

Microsoft Surface je schopen reagovat na několik vstupních událostí (říkejme jim, byť poněkud nepřesně, doteků) najednou. Práce s jeho uživatelským rozhraním se prakticky neliší od jiných multidotykových zařízení - jistě třeba znáte iPhone a jeho ovládání „šudláním". Podobně si na Microsoft Surface posouváte nabídku dostupných aplikací.

Za použití prstů nebo obou rukou můžete zvětšovat prohlížené obrázky, otáčet s nimi, nebo je šoupnout kolegovi na druhé straně stolu. Surface, resp. příslušná aplikace je může automaticky během tohoto pohybu otočit.

Microsoft Surface dovede sám o sobě reagovat na více než šedesát doteků, rozměry stolu jsou ale dimenzovány pro šest uživatelů, kteří mohou nezávisle na sobě po stole pohybovat svýma rukama. Jak toho které aplikace využijí, je samozřejmě na vývojářích.

V Microsoftu považují toto ovládání za ukázku budoucího směřování vývoje uživatelských rozhraní. S větším rozvojem dotykových displejů to určitě nemusí být nereálné.

Ukázky aplikací, identifikační média

Ukázky aplikací

Na demonstračním kusu Microsoft Surface běželo několik „seriozních" aplikací a množství her. Přestože se Microsoft snaží i díky své cenové politice tento svůj stůl dostat především do firem jako prezentační nástroj nebo ultramoderních hotelových kaváren s přístupem k internetu, obrazovka reagující na pohyb prostě k vývoji a kolektivnímu hraní her přímo vybízí.

Kromě několika kolektivních her a běžných aplikací jako je prohlížeč fotografií a videa, jsem měl možnost prohlédnout si i ryze praktické aplikace.

Jednou z nich je speciální implementace Microsoft HealthVault - speciálního platformy pro lékařské účely. Ukázkový scénář: Ke stolku Microsoft Surface si sedne lékař s pacientem. Lékař se stolku identifikuje svojí kartou (viz dále), prstem si posune seznam svých pacientů na konkrétní osobu a klepnutím zobrazí její kartu.

Z celé řady diagnóz si vybere například informaci o stavu srdce, pacientovi jej zobrazí v 3D podobě přes celou obrazovku (čili přes skoro celý stůl), může jej různě otáčet a nabídne k němu vlastní komentář.

Jde pouze o smyšlený scénář a ukázkovou aplikaci, ale jistě by to bylo zajímavé využití. Další možností, jak Microsoft Surface efektivně využít, je propagace výrobků. Automobilka Škoda na něm nedávno představila nový vůz Yetti. Jednou z efektivních aplikací je plocha s fotografiemi a videem, kde může být přehráváno několik filmů najednou, každý přitom bude otočen k jinému uživateli.

Microsoft Surface by mohl být využit i při samotném prodeji automobilů. Zákazník s prodejcem sednou ke stolu, zobrazí si pohled na základní variantu vozu a klepáním na tlačítka po stranách začnou měnit barvu a výbavu automobilu. Aplikace v Microsoft Surface bude patřičným způsobem upravovat zobrazení vozu, zákazník si bude moci kdykoli vůz pohybem ruky po stole otočit a z kterékoli strany se na něj podívat.

Popsané aplikace jsou jen ukázkové. Microsoft dodává svůj stůl bez tohoto softwaru a je na zákazníkovi, aby si vyvinul aplikaci na míru svým potřebám.

Speciální identifikační média

Pro přístup k zabezpečeným údajům není nutné používat jméno a heslo. Microsoft vyvinul nový typ identifikačních prvků. Ten se velice podobá známému čtverečku QR Code, na rozdíl od Microsoftem jinak prosazovanému Microsoft Tagu. Rozdíl oproti QR Code spočívá v tom, že oblast je tvořena tečkami místo čtverečků. Je to kvůli nižší citlivosti snímacích kamer - takto je jim usnadněno rozpoznání kódu.

Zajímavě pak vypadá identifikační karta. Kód, který je na ní natištěn, je překryt černou vrstvou. V momentě, kdy kartu položíte na stůl, infrakamery tuto vrstvu prosvítí a kód si přečtou. Opět se tak otevírá možnost pro vývoj celé řady aplikací.

Operační systém v pozadí, vývoj aplikací, hardware

Nový operační systém se nekoná

Možná teď přemýšlíte, jestli Microsoft hodlá v budoucnu spojit ovládání Windows s tímto novým stylem uživatelského prostředí. Ve skutečnosti se tak již stalo, ale asi jinak, než očekáváte. Pod povrchem nového uživatelského prostředí Microsoft Surface totiž běží klasický operační systém Windows Vista se vším, co k tomu patří.

K Microsoft Surface je dodávána i bezdrátová klávesnice s myší a v momentě, kdy na ní stisknete tlačítko Start nebo jinak vyvoláte přepnutí aplikací, minimalizuje se vrstva obsluhující pohyb do lišty úloh. Se stolkem pak můžete začít pracovat jako s obyčejným počítačem.

Skutečnost, že obrazovka není dotyková, ale pohyb je snímán kamerami, jejichž data jsou přenášena do speciálního prostředí, znamená, že můžete zapomenout na dotykové ovládání běžných aplikací z Windows. Vše, co bude ovládáno dotykem, musí běžet ve speciálním prostředí, které je nutno předem nastartovat.

Vývoj softwaru pro Microsoft Surface

Tvorba aplikací pro dotykové rozhraní stolku Microsoft Surface je více než jednoduchá. Stačí vám běžné Visual Studio s rozšiřujícím vývojovým kitem pro Microsoft Surface. Ten však není legálními cestami nikde ke stažení. Získat jej můžete pouze při nákupu tohoto zařízení.

Při vývoji využijete známé technologie a postupy jako u jiných moderních aplikací tvořených ve Visual Studiu - XAML, WPF, XML, .NET atd. Rozdíly jsou pouze v přítomnosti několika kontejnerů, kterými v kódu obalíte prvky reagující na dotyk a v pojmenování základních ovládacích prvků. Převod jednoduché aplikace z běžného systému na dotykovou tak může být záležitostí funkce „Najít a nahradit".

V programové stránce tedy nic složitého nehledejte. Pár úprav běžné aplikace, doplnění událostí reagujících na vstup ze snímací kamery a jste hotovi. Mnohem větší zamyšlení se vyžádá tvorba vzhledu aplikace a její přizpůsobení tak, aby svými funkcemi maximálně využila všeho, co Surface nabízí - dotykové prostředí pro více uživatelů, reakce na identifikační média, otáčení obrazu atd.

Srdcem stolu je počítač

Kromě toho, že je stůl Microsoft Surface vyroben jako nízký stolek s obrazovkou reagující na pohyb, je to úplně běžný počítač s Windows Vista (do budoucna se plánují samozřejmě výrobky s Windows 7). Jeho hardwarová konfigurace je následující:

  • úhlopříčka zobrazované plochy: 30" (76 cm), DLP Projektor
  • rozlišení: 1024 x 768
  • procesor: 2.13-GHz Intel® CoreTM 2 Duo processor
  • paměť: 2 GB dual-channel DDR2
  • disk: 250 GB SATA
  • Grafická karta: ATI X1650
  • Životnost lampy: 6000+ hodin

Další parametry, které by vás mohly zajímat:

  • Rozměry (v x š x h): 54 x 108 x 69 cm
  • Hmotnost: 90 kg
  • Maximální zatížení: 3,5 kg na cm2
  • Připojitelnost: Wi-Fi 802.11 b/g, síť 10/100/1000 MB, Bluetooth 2.0

Kromě již zmíněné bezdrátové klávesnice a myši můžete ke stolu připojit i externí monitor nebo projektor, nechybí propojení do sítě a USB porty pro flashdisk. Microsoft Surface je zkrátka (ne)obyčejný počítač se vším, co k tomu patří.

MMF24

Za nevýhodu Microsoft Surface považuji jeho nedobytnost. V případě poruchy některé ze součástek se musíte spolehnout na opravu v autorizovaném středisku. Rozhodně nepočítejte s tím, že byste třeba vyměnili pevný disk za větší svépomocí. Alespoň ne nějak jednoduše. Jinak se mi Microsoft Surface a celá tato myšlenka velmi líbí. Otázkou je, kolik firem bude ochotno investovat do podobného zařízení a následného vývoje potřebných aplikací. V obýváku si Microsoft Surface rozhodně bez nějakého široce dostupného softwaru představit nedovedu.

Microsoft Surface se u nás zatím neprodává, oficiálně je k dispozici v Německu. Jeho cena je 11 000 €.