Hlavní navigace

Microsoft trvá na svém, předvolba Do Not Track bude v IE10 zapnutá

8. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistě si pamatuje na poprask, který v uplynulých měsících způsobil Microsoft. Tedy, příčin bylo několik, teď máme na mysli problém s Do Not Track v Internet Exploreru 10. Předvolba posílá navštíveným serverům informaci o tom, že uživatel nechce být sledován. Internet Explorer má mít nově tuto předvolbu ve výchozím stavu zapnutou, takže většina uživatelů tohoto prohlížeče bude do světa vysílat příslušný signál. Snaha chránit soukromí uživatelů je možná na první pohled hezká, jenže rozhodnutí není jednoznačnou výhrou.

Především by mohlo snadno dojít k tomu, že weby přestanou tuto značku respektovat. Když si v prohlížeči Do Not Track zapnete ručně, je nad slunce jasné, že jde o vaše rozhodnutí. Ve chvíli, kdy budou všichni uživatelé nového IE mít předvolbu aktivovanou, ztratí význam. Microsoft by měl dát uživatelům na výběr, klidně při prvním spuštění prohlížeče. Tato možnost ale docela bude skrytá. Při instalaci Windows 8 si budete moci vybrat expresní předvolby, případně si vše ručně nastavit. Druhý způsob vám dá na výběr DNT zapnout, resp. vypnout.

 

Na zapnutý signál byste ale měli být přinejmenším upozorněni. Uživatelé Windows 7 po instalaci IE10 rovněž spatří malé upozornění na tuto skutečnost. Navzdory snahám o seznámení uživatelů se situací ale firma stále porušuje specifikaci, která byla nedávno upravena v reakci na rozhodnutí Microsoftu. Ta ukládá, že uživatel musí funkci ručně zapnout, prohlížeč si nesmí mít automaticky povolenou. IE10 ale bude ve většině případů specifikaci odporovat. Předpokládám, že se ve výsledku webům přístup Microsoftu zamlouvat nebude.

Tip: Jak se vyhnout sledování na webu? Už i Twitter podporuje Do not track

Redmondští tak mohou snadno podkopat celou snahu o zákaz sledování uživatelů. Poskytovatelé reklamy (především o nich se bavíme) mohou v důsledku zase obrátit a sledovat úplně všechny. Prozatím jim to nikdo zakázat nemůže. Pokud vás aktuálně nesledují, dělají tak z vlastní dobré vůle. Evropská unie se avšak postavila na stranu Microsoftu, protože také chce, aby byli uživatelé chráněni. Specifikace DNT navíc nejsou uzavřené a zcela dokončené, takže se mohou pohnout směrem, který nikdo nečeká.

KL24

Co byste poradili Microsoftu vy? Měl by Do Not Track ve výchozím stavu zapnout, nebo raději vypnout a dát uživateli na výběr?

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?